Home Landelijke radio Vermogen zenders in zendmast Lopik binnen 24 uur sterk verhoogd

Vermogen zenders in zendmast Lopik binnen 24 uur sterk verhoogd


Het vermogen van de radiozenders in de zendmast van IJsselstein (Lopik) gaat binnen 24 uur omhoog van tien procent naar 50 procent. Dat is de uitkomst van het technisch onderzoek en de besprekingen die bemiddelaar Pastors in opdracht van minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Verhagen heeft gehad met de beheerder van de zendmast NOVEC en zenderexploitant Broadcast Partners. Wat er verder is afgesproken, is niet bekend gemaakt. Wat de uitkomst is van het onderzoek ook niet.

Door het verhogen, zal de ontvangst van de publieke radiozenders en enkele commerciële zenders waaronder Q-music, sterk verbeteren. "Ik ben blij dat de impasse tussen de verschillende betrokkenen is doorbroken en de luisteraars snel weer verzekerd zijn van een goede ontvangst", aldus minister Verhagen. Hij stelde ruim tweek weken geleden de bemiddelaar aan, na de steeds hoger oplopende ruzie tussen NOVEC en Broadcast Partners.

Als technische tests een goed resultaat opleveren, kan het vermogen veilig in stappen verder worden verhoogd naar 100 procent. Naar verwachting is hierover volgende week meer duidelijkheid. Bemiddelaar Marco Pastors is tevreden met dit resultaat: "De partijen hebben gezamenlijk een flinke inspanning geleverd."

Sinds een brand in de installaties van Broadcast Partners in de zendmast op 15 juli werd er nog maar met tien procent van het vermogen uitgezonden door de zenders die Broadcast Partners in beheer heeft.

Radio 1
Radio 1 gaat de belangrijkste zender weer aanzetten in de zendmast van IJsselstein (Lopik). De publieke nieuwszender heeft de zender op 98.9 FM nu in Hilversum staan, als noodoplossing. "Radio 1 gaat in de loop van de avond terug naar de mast in Lopik", laat zendermanager Laurens Borst weten aan RadioFreak.nl. "Daarmee vervalt de noodzender in Hilversum."

Reacties
Zendermanager Wilbert Mutsaers van 3FM reageert verheugd. "Eindelijk een serieus begin met de verbetering van de FM-ontvangst. Het is een, van tien naar 50 procent in 24 uur is al heel wat. Als het moet doe ik een blauwe overall aan en rij ik nu naar Lopik om zelf het vermogen op te voeren!"

Ook directeur Peter Bossaert van Q-music Nederland en België is positief: "We staan nog niet te dansen, want we zijn er nog niet. Maar het is een stap in de goede richting", heeft hij tegen de NOS gezegd.

De gemeente IJsselstein stelde exploitant Alticom van de zendmast van Lopik een ultimatum van twee weken om uitsluitsel te geven over de oorzaak van de brand. De gemeente dreigt met een boete voor elke dag dat het bedrijf in gebreke blijft. De deadline verstrijkt op 15 september. Een woordvoerster van de gemeente heeft tegen RTV Utrecht gezegd nog niets van de exploitant te hebben gehoord over de oorzaak.

Vorig artikelRadio 1 blikt terug op 9/11
Volgend artikelAndré Kuipers opent Radio 2 Top 2000 vanuit de ruimte