Home Landelijke radio Vereniging van Journalisten stuurt brief naar provinciebesturen over bezuinigingen

Vereniging van Journalisten stuurt brief naar provinciebesturen over bezuinigingen


De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) heeft een brief gestuurd Provinciale Staten (het bestuur) van Brabant, Noord-Holland en Zuid-Holland. De vakbond is bang voor de toekomst van de publieke regionale omroepen. In de drie provincies zijn plannen om te bezuinigen op Omroep Brabant, RTV Noord-Holland, RTV West en RTV Rijnmond. Volgens de NVJ komt de maatschappelijke en journalistieke taak van de zenders in gevaar wanneer de korting wordt doorgevoerd.

Volgens NVJ-secretaris Marc Visch zijn provincies wettelijk verplicht om de provinciale omroepen te financieren, waarbij in de Mediawet is vastgelegd dat het niveau zoals in 2004 gold, gehandhaafd dient te blijven. "Korting op de basisfinanciering kan in onze ogen alleen als het parlement de Mediawet aanpast", zo staat in de brief.

Eerder maakten RTV West en RTV Rijnmond al aan naar de rechter te stappen om bezuinigingen aan te vechten. Ook Omroep Brabant heeft dat gedaan. De zaak van de Brabantse omroep dient op 3 november voor de rechtbank in Den Bosch.

Vorig artikel‘Fusie-omroepen moeten zich specialiseren’
Volgend artikelZenders in zendmast Lopik pas in januari weer op volle sterkte