Home Landelijke radio Veertig procent radiomedewerkers publieke omroep werkt voor Radio 1

Veertig procent radiomedewerkers publieke omroep werkt voor Radio 1


Veertig procent van de radiomedewerkers van de publieke omroep werkt voor Radio 1. De zender is daarmee de meest arbeidsintensieve van de publieke omroep. Dat blijkt uit het tussenrapport van The Boston Consulting Group (BCG) over de mogelijkheden om te bezuinigingen bij de publieke omroep. Per 100 uur uitzending op Radio 1 werken er gemiddeld 3,6 mensen een jaar fulltime.

 

Bij de andere publieke stations ligt dat veel lager. Bij Radio 2 kost 100 uur radio 1,2 FTE, bij 3FM 0,9 FTE, bij Radio 4 ook 0,9 FTE, bij Radio 5 1,5 FTE en bij Radio 6 0,5 FTE. 

 

Opvallend is dat de inzet van het aantal redactieleden per uur radio heel erg verschilt tussen de omroepen. Volgens BCG is dit niet alleen te verklaren door de verschillen in format en opzet van radioprogramma's.

 

Er is volgens BCG veel winst te halen bij de publieke radio. De verhoging van de redactionele effectiviteit levert 3,5 miljoen euro op, waarvan 1,3 miljoen afkomstig is van Radio 1. Als de ledenomroepen fuseren tot zes levert dat bij de radio nog eens 2,4 miljoen euro op. Dit levert vooral bij Radio 1 veel winst op, omdat er nu veel korte programma's worden gemaakt door verschillende omroepen. Hierdoor wordt er minder efficiënt geproduceerd, staat in het onderzoeksrapport.

 

Door aan deze twee kostenbesparing ook nog de versobering van faciliteiten en een besparing op muziekplanning en vormgeving toe te voegen kan er in totaal 8 tot 9 miljoen euro worden bezuinigd op de publieke radio in Nederland, stelt BCG.