Home Landelijke radio Tweespalt in kabinet over publieke omroep

Tweespalt in kabinet over publieke omroep

In het kabinet heerst grote onenigheid over de toekomst van de publieke omroep. Ondanks de ‘doorbraak’ van het paasakkoord, waarin verregaande hervormingen worden aangekondigd, probeert het CDA achter de schermen zo veel mogelijk geld en zendtijd voor de omroepverenigingen veilig te stellen. Dat meldt de Volkskrant vandaag. De VVD staat lijnrecht tegenover het CDA. Een kabinetsbesluit wordt daarom al weken uitgesteld, ondanks de inspanningen van een ‘regiegroep’ onder leiding van premier Balkenende en vice-premier Zalm.

De partijen willen hun conflict niet laten escaleren. Maar de liberalen ergeren zich aan de ‘ouderwetse machtspolitiek’ van het CDA, melden betrokkenen bij de onderhandelingen. Het voorstel van het CDA is ‘zo conservatief als de pest’, zegt een VVD’er. ‘Er zit helemaal niets aan hervormingen in.’ Ook de Raad van Bestuur van de Publieke Omroep maakt zich ‘grote zorgen’ over de uitwerking van het paasakkoord. Dat staat in een brandbrief die voorzitter Bruins Slot vrijdag aan staatssecretaris Van der Laan (D66) en aan de fractievoorzitters van de drie regeringspartijen stuurde.

De VVD en Bruins Slot protesteren vooral tegen de poging van het CDA het vaste budget van de omroepverenigingen hoog te houden. Van der Laan en de VVD willen de omroepen slechts 27 procent van het totale budget (500 miljoen euro) geven, het CDA 60 procent. ‘Het is pijnlijk te constateren dat er zich aldus zelfs een verslechtering ten opzichte van de huidige situatie aftekent’, schrijft Bruins Slot ter ondersteuning van Van der Laan, die koste wat het kost voor het zomerreces tot een akkoord wil komen.

De Raad van Bestuur kreeg deze week van een meerderheid in de Tweede Kamer de zeggenschap over de publieke zenders. De omroepvoorzitters krijgen minder invloed. Maar de Raad van Bestuur vreest dat het zonder de macht over een behoorlijk deel van het budget geen regie kan voeren.

Diverse rapporten hebben de laatste jaren een centrale rol voor de Raad van Bestuur bepleit. De publieke omroep moet volgens deze adviezen minder verbrokkeld programmeren om het verlies aan kijkers en reclame-inkomsten aan de commerciëlen tegen te gaan.

CDA-Kamerlid Atsma vindt de verwijten aan het adres van zijn partij ‘te kort door de bocht’. Hij stelt dat het CDA al ‘een scherpe beweging heeft gemaakt’ door de invloed van de omroepverenigingen op het bestuur van de publieke omroep te verminderen.