Home DAB+ Minister heeft nog geen afschakelmoment voor FM-zenders

Minister heeft nog geen afschakelmoment voor FM-zenders

Zendmast Waalhaven Rotterdam
Zendmast Waalhaven Rotterdam

Minister Kamp van Economische Zaken noemt nog geen datum waarop de FM-frequenties uit worden gezet. “Ik durf het nog niet aan”, zei de minister in de Tweede Kamer. “Het gaat nog niet hard genoeg met de digitale radio’s en we moeten het ook in internationaal verband doen.”

In 2014 zei Kamp nog dat de analoge FM mogelijk in 2017 uit zou kunnen, maar daar stapt hij vanaf. Hij zegt nu blij te zijn dat het aantal verkochte digitale radio’s en het aantal auto’s dat nu digitale radio heeft gestegen is. “Ik vind dat het de goede kant opgaat.” Kamp zei dat er nu een half miljoen DAB+-radio’s verkocht zijn in Nederland.

Commerciële radiozenders hebben de verplichting om te investeren in hun digitale ether-netwerk. Dat staat in de FM-vergunningen die ze nu hebben. In 2017 komt er nieuwe DAB+-capaciteit beschikbaar, waarover in februari een consultatieronde plaats zal vinden.

Radio via mobiel internet ziet de minister niet als een concurrent voor DAB+. De consument zal volgens hem liever het signaal gratis uit de lucht halen dan ervoor te betalen via een databundel.

Foto: Flickr / Dietmut Teijgeman-Hansen / CC BY-NC-ND 2.0