Home Landelijke radio Tweede Kamer steunt Metropole Orkest

Tweede Kamer steunt Metropole Orkest


De Tweede Kamer wil dat mediaminister Van Bijsterveldt het Metropole Orkest steunt bij de overgang naar zelfstandigheid. Ze heeft toegezegd het orkest te steunen met zo'n 11,5 miljoen euro, mits het daar dan ook bij blijft vanuit de Mediabegroting.

Directeur Anton Kok van het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) is daar blij mee. "Wij zijn verheugd over de steun van de Tweede Kamer. Het gaat er nu om met de minister de plannen naar verdere onafhankelijkheid goed te bespreken en ervoor te zorgen dat het Metropole Orkest een eerlijke kans krijgt haar plek in het Nederlands muzieklandschap te behouden. Met de steun die we vandaag in het debat hebben gekregen, zie ik de vervolggesprekken met het Ministerie van OCenW met vertrouwen tegemoet."

De VVD vindt de toezegging van de Minister stevig, ook de opmerking dat ze daarbij "niet op een miljoen zal kijken". De VVD hoopt binnenkort duidelijkheid te krijgen van de Minister. De SP diende een motie in om het Metropole Orkest vier jaar lang te steunen naar zelfstandigheid met 11,5 miljoen euro en daarmee de onderhandelingen in te gaan. De Minister ziet de motie van Jasper van Dijk van de SP als ondersteuning van haar beleid en laat het oordeel aan de Kamer.