Home Landelijke radio Metropole Orkest op stelten na rigoreus voorstel

Metropole Orkest op stelten na rigoreus voorstel

Chef-dirigent Dick Bakker van het Metropole Orkest is verbijsterd over het voorstel van het Muziek Centrum voor de Omroep (MCO) om de musici van zijn gezelschap voor 40 procent van hun taken te ontheffen. Waarnemend directeur Anton Kok heeft dit voorstel deze week voorgelegd.

Het MCO moet van de overheid flink bezuinigen. Het Metropole Orkest heeft echter nog steeds bijzonder veel aftrek. “We hebben een overvolle agenda, we kunnen de aanvragen amper aan”, aldus Bakker.

Het Metropole is hèt orkest om te vragen voor de begeleiding van grote artiesten, diverse amusementsprogramma’s, Nederlandse speelfilms en wat al niet. Het is van alle markten thuis en uniek in de Nederlandse muziekwereld. De samenstelling met strijkers en houtblazers en ook twee secties voor jazz en pop is daar ook helemaal op gericht.

“We worden op het ogenblik dan ook telkens opgebeld door omroepproducers, die zeggen: wat is dìt? Ze begrijpen er ook allemaal niks van”, vertelt Bakker.

Wordt er aan het orkest geknaagd dan ontstaan er grote problemen, vreest de chef-dirigent met grote vreze. “Musici van wereldklasse zullen verdwijnen, de kwaliteit gaat omlaag en voor je het weet wordt er gezegd: dat is ook niet meer wat het is.” Als het MCO de plannen doorzet, komen er muzikale acties, belooft Bakker.[ANP]