Home Landelijke radio Metropole Orkest speelt tune Langs de Lijn opnieuw in

Metropole Orkest speelt tune Langs de Lijn opnieuw in

Het Metropole Orkest heeft de vertrouwde openings- en slotklanken van NOS Langs de Lijn opnieuw ingespeeld. In vergelijking met het originele arrangement van het nummer Chump Change van Quincy Jones, zijn in de opgefriste versie ook strijkers en synthesizers te horen. De tune gaat op12 mei om 14:00 uur in première op Radio 1.

De opdracht voor het Metropole Orkest was de tune, zonder het bekende en herkenbare geluid te verliezen, op te frissen en af te stoffen. Arrangeur Franck van der Heijden maakte een nieuw arrangement, waarmee het Metropole Orkest onder leiding van dirigent Dick Bakker de studio in is gegaan. Bakker over het vernieuwde geluid: "Het is natuurlijk ongelofelijk eervol om zo'n bekende tune nieuw leven in te mogen blazen. Iedereen kent deze tune, het is voor miljoenen mensen pure nostalgie. Daarom wilden we vooral heel zorgvuldig te werk gaan, maar het tegelijkertijd ietsje moderner laten klinken."

"Zo zitten er nu strijkers bij en we hebben synthesizers gebruikt, die niet in het origineel zitten. Dat geeft een nieuw klankbeeld, zonder het originele stuk te kort te doen." Chump Change, wat letterlijk 'wat kleingeld' betekent, werd in 1972 geschreven door Quincy Jones. Het nummer beleefde de première op de plaat in 1973, vanaf 1974 werd het de vaste herkenningsmuziek van NOS Langs de Lijn.

Jones' schreef de muziek eigenlijk speciaal voor de tune van de tv-quiz 'Now you see it' van CBS. Bill Cosby, destijds producer bij de Amerikaanse zender, schreef ook mee aan de muziek.

Vorig artikel“Frits Spits krijgt programma op Radio 1”
Volgend artikelNOS-nieuwslezer Matijn Nijhuis hoofdredacteur van Kermis FM