Home Landelijke radio ‘Besparing etherdistibutie verrekenen met omroeporkesten’

‘Besparing etherdistibutie verrekenen met omroeporkesten’

De kunstenbond FNV Kiem en de Nederlandse Toonkunstenaarsbond (Ntb) vinden dat staatssecretaris Van der Laan (Cultuur en Media) een mogelijke besparing op de etherdistributie moet verrekenen met de voorgestelde bezuiniging op het Muziekcentrum van de Omroep (MCO).

Dat hebben ze de bewindsvrouw geschreven. De belangenbehartigers wijzen erop dat het volgens het onderzoeksbureau McKinsey mogelijk is 14 miljoen te bezuinigen op de doorgifte via de ether. De omroeporkesten moeten minstens 5,5, maar nog liever 7,5 miljoen euro bezuinigen. Hun bonden vragen zich af, of dat met die 14 miljoen euro nog wel nodig is.

Het gaat om het Radio Filharmonisch Orkest, Nederlands Radio Symfonie Orkest, Radio Kamerorkest, Metropole Orkest en het Groot Omroepkoor. De Raad voor Cultuur adviseerde onlangs, overigens niet van harte, tot samenvoeging van het Nederlands Radio Symfonie Orkest en het Radio Kamerorkest.

Een protestactie op 22 mei in het Concertgebouw in Amsterdam gaat overigens wegens logistieke problemen niet door. Nieuwe acties staan gepland voor begin juni, aldus FNV Kiem.[Antenne2/ANP]