Home Landelijke radio NOS start 24-uurs missie naar het ISS Noordwijk

NOS start 24-uurs missie naar het ISS Noordwijk


Marc Hamer (NOS radio) en Ivo Landman (NOS internet) vertrekken aanstaande woensdag rond 06:00 uur voor een 24-uurs missie naar het ISS, het internationale ruimtestation. Het betreft hier het ISS in Space Expo in Noordwijk, een replica van het echte ISS. De ‘ruimtereis’ van de NOStronauten vindt precies één week plaats voordat de Nederlandse astronaut André Kuipers vanaf de lanceerbasis Bajkonoer in Kazachstan naar het ISS vertrekt.

Gedurende hun ruimtereis van 24 uur worden de twee NOStronauten begeleid door ruimtevaartexpert Hans van der Lande van Space Expo in Noordwijk. De drie mannen vertrekken in een simulator van de Sojoezcapsule, waarmee Kuipers volgende week zijn reis aanvangt. Eenmaal in het ISS verblijven zij gedurende 24 uur in een ruimte van ruim 30 vierkante meter waar zij wonen, eten, slapen en wetenschappelijke experimenten uitvoeren. Hiermee willen zij ervaren hoe het voor André Kuipers moet zijn om gedurende een half jaar in min of meer dezelfde omstandigheden in het ISS te verblijven. Alleen de gewichtloosheid ontbreekt natuurlijk.

Tijdens het verblijf in het ISS Noordwijk komen gasten langs die vertellen over het PromISSe-project, zoals de ruimtevaartmissie van Kuipers officieel heet. Ook Wubbo Ockels, de eerste Nederlandse ESA-astronaut ooit, komt in het ISS in Noordwijk langs. De 'ruimtemissie' van Hamer, Landman en Van der Lande is vanaf 06:00 uur woensdag aanstaande te volgen via een live blog op NOS.nl. Via deze blog is ook het NOS Radio 1 Journaal-geluid te horen. En vanaf ± 07.30, na aankomst in het ISS, is de gehele reis ook te volgen via een live video/audioverbinding met het ISS. Ook in de uitzendingen van het NOS Radio 1 Journaal op woensdagavond en donderdagochtend is er ruim aandacht voor ‘de ruimtereis’.