Home Landelijke radio Verdeeld advies over toekomst omroeporkesten

Verdeeld advies over toekomst omroeporkesten

Publieke Omroep (PO) en het Muziekcentrum voor de Omroep (MCO) zijn het er niet over eens hoe de bezuinigingen op de omroeporkesten vorm moeten krijgen. Dat meldde het MCO, het overkoepelende orgaan van de orkesten, donderdag.

Staatssecretaris Van der Laan (Cultuur en Media) heeft beide instanties om advies gevraagd. Van der Laan moet tussen 5,5 en 7,5 miljoen euro bezuinigen op de orkesten. Om dat te bewerkstelligen wil Publieke Omroep het Radio Kamerorkest en het Radio Symfonie Orkest laten fuseren en voor 2 miljoen snijden in overige uitgaven.

De directie van het MCO wil juist geen fusie en ziet geen mogelijkheden om verder te bezuinigen zonder flink te snijden. Dit orgaan kiest daarom noodgedwongen voor opheffing van het RSO en versterking van het RKO en het Radio Filharmonisch Orkest.

Maar ook bij het muziekcentrum staan niet alle neuzen één kant op. Het orgaan kent een soort raad van toezicht, het curatorium, en de leden daarvan zijn eveneens verdeeld. Evenveel leden van het curatorium steunen het standpunt van de Publieke Omroep als dat van de MCO-directie. Eén lid onthoudt zich van stemming. (ANP)

Vorig artikelMuzieksamensteller Herman van der Velden stopt
Volgend artikelAirchecks Stenders Vroeg met Florent Luyckx