Home Landelijke radio Tweede Kamer gaat akkoord met tijdelijk frequentieplan

Tweede Kamer gaat akkoord met tijdelijk frequentieplan

Gisteren was een spannende dag voor alle partijen die strijden om een FM-frequentie. De Tweede Kamer besloot hoe de soap rondom de radiofrequenties verder gaat lopen. Zij gingen in debat met de staatssecretarissen De Vries (Verkeer, VVD) en Van der Ploeg (Media, PvdA) De Kamer ging gisteren akkoord met het compromis over de tijdelijke verdeling van de radiofrequenties onder commerciële zenders. Al was het met tegenzin. Veel partijen hadden kritiek op het kabinet die slordig is omgegaan met het verdelen van de frequenties.
D66, dat zich vorige week nog “verneukt” voelde door de staatssecretarissen, hield die kwalificatie staande maar trok daar geen politieke consequenties uit. De verdeling van de frequenties heeft maandenlange vertraging opgelopen omdat Kamer en kabinet steeds tegenover elkaar stonden. Het kabinet wilde de frequenties in eerste instantie verdelen op basis van een ‘gekleurde veiling’, waarbij zowel zittende als nieuwe partijen tegen elkaar op zouden moeten bieden en waarbij rekening werd gehouden met een bepaald profiel (bijvoorbeeld klassieke muziek en nieuws) van de zenders.
Vooral voor Bussines Nieuws Radio was het gisteren een spannende dag. De nieuwszender krijgt, conform de wensen van de Kamer extra dekking (60%) krijgt ten koste van een aantal zittende partijen.
Staatssecretaris De Vries (Verkeer en Waterstaat) gaat er alsnog voor zorgen dat na de herverdeling van radiofrequenties de publieke regionale zenders in hun provincie 100 procent etherdekking krijgen. Een half uur voor het debat kregen de Kamerleden een brief waarin stond dat zo’n volledige dekking niet in alle provincies is gegarandeerd. PvdA’er Wagenaar diende daarover een motie in, die volgens De Vries niet nodig was.