Naast het Duitse Bauer Media Group, zou ook het Britse Global meedoen aan de veiling van de FM-frequenties. Dat meldt het AD op basis van bronnen in de radiowereld. Global is in het Verenigd Koninkrijk eigenaar van de goed beluisterde radiozenders Global en Heart.

Binnen de Nederlandse radiomarkt werd al rekening gehouden met het feit dat er, naast de bestaande Nederlandse en Belgische mediabedrijven, ook spelers uit andere landen mee willen dingen naar een frequentie. Voor bestaande spelers is het slecht nieuws, omdat het onzeker is of ze hun FM-frequenties behouden.

Huidige eigenaren

Talpa Network heeft door de verkoop van Radio Veronica drie radiostations op de FM en Mediahuis door de overname van Veronica, 100%NL en SLAM! zelfs vier. Dat betekent dat Mediahuis er ten minste één verliest: een radiobedrijf mag maar maximaal drie frequentiepakketten hebben. Daarnaast aast DPG Media op meer dan de ene frequentie die ze nu voor Qmusic hebben, heeft de FD Mediagroep BNR Nieuwsradio en wil KINK graag een FM-frequentie. Dat terwijl er in totaal maar negen FM-kavels worden geveild.

Geïnteresseerden partijen konden tot begin april een aanvraag indienen. Deze worden op dit moment beoordeeld het Ministerie van Economische Zaken en op 4 juli start de daadwerkelijke veiling. De veiling bestaat uit biedrondes waaronder op alle negen pakketten kan worden geboden en gaat net zolang door totdat er op geen enkel frequentiepakket meer een bod wordt uitgebracht. Daarna wordt zo snel mogelijk bekend gemaakt welke frequentie naar welke partij gaat. Op 1 september moet er worden gestart met uitzenden.

Foto: Global