Home Landelijke radio Tweede Kamer beperkt macht van omroepvoorzitters

Tweede Kamer beperkt macht van omroepvoorzitters

De macht van de omroepverenigingen wordt de komende drie jaar flink teruggedrongen. De Tweede Kamer is maandag akkoord gegaan met een wetsvoorstel van staatssecretaris Van der Laan van Cultuur dat dit regelt.

Als de drie jaar voorbij zijn, gelden weer nieuwe regels. Die zijn globaal vastgelegd in het Paasakkoord, en worden de komende weken nader uitgewerkt. De omroepvoorzitters krijgen de komende jaren minder te zeggen over het dagelijks bestuur van de publieke omroep. Ze hebben voortaan slechts adviesrecht, terwijl ze voorheen via de Raad van Toezicht de dagelijkse gang van zaken in Hilversum mede bepaalden.

Het CDA verweet Van der Laan eerder onrust te zaaien met haar kortetermijnplan. Gisteren oordeelde Kamerlid Atsma milder. Voor hem speelde mee dat Hilversum heeft ingestemd met de wetswijziging. PvdA, SP en LPF blijven tegen. De partijen willen eerst de langetermijnplannen zien.

De D66-staatssecretaris liet verder weten van de drie netcoördinatoren af te willen. Van der Laan vindt het beter als één persoon drie netten coördineert, want dan krijgen de omroepen meer bewegingsvrijheid. [Volkskrant]