Home Landelijke radio Twee nieuwe omroepen maken nu al ruzie

Twee nieuwe omroepen maken nu al ruzie

De oprichters van twee omroepen voor natuur en milieu staan als kemphanen tegenover elkaar, dit schrijft de Volkskrant vandaag. Afgelopen zaterdag diende zich Dienamo aan, de DIEr-, NAtuur- en Milieu-Omroep. Daags erna presenteerde zich ineens Nútopia. Beide waren ooit verenigd, maar interne verdeeldheid dreef de natuurminnaars uiteen.

De omroepen streven exact hetzelfde na: aandacht vragen voor kwesties rond natuur en milieu. De partijen hebben tot 1 maart volgend jaar de tijd om minimaal vijftigduizend leden te werven, willen ze kans maken op de status van aspirant-omroep.

Nútopia, met ambassadeurs als schrijver Karel Glastra van Loon, milieuman Wouter van Dieren en zanger Bob Fosko, is een initiatief van voorzitter Nico Koffeman, in het dagelijks leven woordvoerder van Faunabescherming. Dienamo werd bedacht door Marjan Lambrecht, voormalig televisiemaakster. Aanstaande donderdag presenteert haar omroep zich, naar eigen zeggen – net als Nútopia – met bekende namen en met steun van vele natuur- en milieu-organisaties.

De uitnodiging verraadt dat de dierenliefde groter is dan de naastenliefde: ‘Hoed u voor namaak!’ schrijft Dienamo in de uitnodiging. Mariël Fiolet van Dienamo: ‘Nico Koffeman is aan de haal gegaan met een idee dat wij hem voorstelden. Zelfs de programmering van Nútopia hebben wij bedacht. We zijn te goed van vertrouwen geweest’.

Nútopia-voorzitter Nico Koffeman houdt er een andere lezing op na: ‘Mevrouw Lambrecht werkte bij het AVRO-programma Alle dieren tellen mee. Daar is ze op een zeker moment weggegaan, met het idee een eigen omroep te beginnen. Maar wij, een aantal beschermingsorganisaties, waren daar al langer mee bezig. We hebben twee keer met Lambrecht vergaderd, maar het werd haar een beetje te druk. Het is ook een overgang, van een eenmansactie naar een bestuur met twaalf mensen met eigen ideeën. Met acht van de twaalf ideeën was zij het oneens. Toen is zij opgestapt – al haar bestuursleden zitten nu bij Nútopia.’

Waar ging het precies fout? Mariël Fiolet van Dienamo: ‘We zijn eruit gestapt nadat ons bleek dat Koffeman alleen oog had voor het belang van dierenorganisaties als zijn Faunabescherming. De andere componenten, natuur en milieu, interesseerden hem veel minder.’

Koffeman: ‘Opmerkelijke visie, die nergens op stoelt. Kennelijk is Dienamo zeer teleurgesteld.’ Hij hoopt dat de dames van Dienamo zich bezinnen. ‘Het zou voor natuur en milieu een slechte zaak zijn als er nu twee omroepen probeerden op tv te komen.