Home Landelijke radio Twee frequenties RadioNL moeten opnieuw verdeeld worden

Twee frequenties RadioNL moeten opnieuw verdeeld worden

De verdeling van de commerciële regionale frequenties 95.3 FM (Kavel B31) in Cuijk en 89.4 FM op Ameland (Kavel B27) moet opnieuw worden gedaan. Dat heeft de bestuursrechter van Rotterdam bepaald. Op de frequenties is nu RadioNL te horen. Het radiostation uit Sneek kreeg in maart vorig jaar van het Agentschap van Telecom elf nieuwe etherfrequenties toegewezen. Een 12e frequentie ging naar de Efteling.

De rechtszaak was aangespannen door de Stichting Kabelkrant Ameland en Memories FM, een nog op te zetten commerciële zender uit de Brabantse gemeente Landerd. Zij hadden beroep ingesteld tegen de beslissing om de frequenties aan RadioNL te geven, omdat het radiostation geen regiogebonden programma’s uitzendt. De rechter volgde die redenatie. RadioNL valt weinig te verwijten, omdat het radiostation bij de aanvraag al aangegeven had geen specifieke regionale programma’s te maken. Het Agentschap Telecom is in dit geval in de fout gegaan.

Daarnaast zet de rechter vraagtekens bij dat het Agentschap Telecom van de regel is afweken dat een commerciële partij slechts over 1 algemeen geclausuleerd frequentie-pakket mag beschikken. RadioNL zendt inmiddels uit in het Noorden, via de 11 verkregen frequenties, via overgenomen frequenties in Limburg en in Amsterdam via overgenomen frequenties van Radio Decibel.

Het Agentschap Telecom en het Commissariaat voor de Media gaan de zaak onderzoeken en nemen daarbij ook de recente ontwikkelingen bij Radio Decibel mee, die in Den Haag dubbele dekking heeft door de overname van de frequenties van Hofstad Radio.