Home Landelijke radio TROS zet serieuze stap om omroepbestel te verlaten

TROS zet serieuze stap om omroepbestel te verlaten

De TROS denkt er serieus over na om het publieke omroepbestel te verlaten en heeft in de Vlaamse commerciële tv-zender VTM een partij gevonden om de omroep daarbij te helpen. Dat heeft een woordvoerder van de TROS gisterenavond gezegd.

De zendgemachtigde voelt zich al enige tijd niet thuis in het huidige omroepbestel, dat volgens de TROS-leiding steeds meer gaat lijken op een BBC-model. De afzonderlijke omroepen krijgen steeds minder te zeggen, terwijl de netcoördinatoren en Publieke Omroep (het bestuursorgaan van alle omroepen) meer macht in handen krijgen.

Om de toekomst van het TROS-gedachtengoed veilig te stellen, kondigde de TROS-leiding daarom enige tijd geleden aan de mogelijkheden te onderzoeken een ‘private tv-zender’ te beginnen. Dat is een zender die met steun van de overheid wordt opgericht. Een mogelijkheid zou kunnen zijn daarvoor een van de bestaande publieke zenders op te offeren; een idee dat bij sommige politieke partijen ook aanslaat.

De TROS heeft de plannen dus al langer, maar met het aantrekken van commerciele hulp zet de omroep een stevige stap in de richting van een private zender. Als het zover komt, wil de TROS op de tv-zender zoveel mogelijk ‘entertainment- en familieprogramma’s’ gaan uitzenden.

De omroep heeft donderdag staatssecretaris Van der Laan (Media) en Publieke Omroep over de plannen ingelicht. Volgens de woordvoerder reageerde Van der Laan in eerste instantie zeker niet afwijzend op de ideeën van de omroep. Een woordvoeder van de Publieke Omroep heeft echt daarentegen laten weten dat de plannen ondenkbaar zijn.

“Uit de door de TROS verstrekte informatie blijkt onder meer dat zij aan hun voornemen het publieke bestel te verlaten een aantal condities verbinden”, aldus de PO-zegsman. “Deze komen erop neer dat Publieke Omroep teruggebracht zou moeten worden tot twee netten en dat de duale financiering (belastinggeld en STER-inkomsten) beëindigd zou moeten worden, en wel in de zin dat de STER opgeheven zou moeten worden. Dit betekent een dusdanige marginalisering van het publieke bestel dat er gesproken kan worden van een ondenkbaar scenario.”

Een TROS-woordvoerder maakt vrijdag bezwaar tegen de term ‘condities’, die de PO-woordvoerder in de mond neemt. “Wij hebben slechts een aantal toekomstmogelijkheden voor onze omroep geïnventariseerd als gevolg van het huidige politieke en omroeppolitieke klimaat. Maar wij stellen geen eisen richting Publieke Omroep.”