Home Landelijke radio Top 40 stopt met downloadgegevens in hitlijst

Top 40 stopt met downloadgegevens in hitlijst

De Top 40 neemt na een aflevering van het programma Rambam geen downloadgegevens meer op in haar hitlijst. In de uitzending werd aangetoond dat verkopen via downloadplatforms makkelijk te manipuleren zijn door platenmaatschappijen en artiesten. 

Erik de Zwart, voorzitter van de Stichting Nederlandse Top 40, zegt in een reactie: "Voor ons is deze uitzending de spreekwoordelijke druppel geweest. Eind vorig jaar hebben we al onze zorgen geuit over beïnvloeding bij andere hitlijsten. Om onze eigen betrouwbaarheid in de toekomst te blijven waarborgen, hebben we besloten om de downloadgegevens niet meer mee te laten wegen in de samenstelling van de Media Markt Top 40."

De Top 40 wordt vanaf nu samengesteld op basis van airplay van grote landelijke radiostations, consumentenonderzoek en streaminggegevens. "Streaming heeft sterk aan populariteit gewonnen. Dat is een extra reden om te stoppen met het meenemen van de downloadgegevens. We hebben als Top 40 een reputatie hoog te houden. We worden door het Nederlandse volk als de enige, echte betrouwbare hitparade gezien. Niet voor niets bestaan we 2 januari 2015 vijftig jaar."

De Mega Top 50 op 3FM wordt samengesteld door streaming, downloads en airplay van alle landelijke radiostations. Zij houden de downloads wel aan bij het samenstellen van de hitlijst. Maar in een reactie zegt de zender: "Doordat we meerdere soorten gegevens meenemen, kunnen we makkelijk zien of er gerommeld wordt met een liedje. Als een track wel verkoopt op downloadplatforms, maar niet wordt geluisterd via streamingdiensten en niet wordt gedraaid op de radio, dan is er iets geks aan de hand en starten we een onderzoek."

Bekijk de uitzending: