Home Landelijke radio Telegraaf wil Sky Radio helemaal overnemen

Telegraaf wil Sky Radio helemaal overnemen

De Telegraaf Media Group (TMG) wil Sky Radio helemaal overnemen als de nieuwe mediawetgeving door de Eerste Kamer wordt goedgekeurd. Het bedrijf overweegt ook het aandeel in SBS, waar Caz! onder valt, uit te breiden. Dat zei bestuursvoorzitter Ad Swartjes gisteren tijdens de aandeelhoudersvergadering. Nu heeft TMG nog een belang van 28 procent.

Afgelopen dinsdag sprak de Tweede Kamer over een nieuwe mediawet die het mediabedrijven als TMG mogelijk moet maken een groter belang in televisie en radiobedrijven te kunnen nemen dan nu is toegestaan. De nieuwe wet moet erin voorzien dat mediaconcerns een belang in kranten, radio en televisie mogen met een gezamenlijk marktaandeel van in totaal 90 procent.

Nu mag het belang van TMG in Sky niet hoger zijn dan 30 procent, omdat het bedrijf een marktaandeel heeft van meer dan 25 procent in de Nederlandse krantenmarkt.

Swartjes acht de kans reëel dat de Kamer aankomende dinsdag akkoord gaat, “waarna de Eerste Kamer nog goedkeuring moet geven, maar dat zal weinig belemmering opleveren”, aldus Swartjes.

Woordvoerder Hans Elekan zegt tegenover Dow Jones Nieuwsdienst dat TMG “het houdt op mei, juni van dit jaar. Als de Eerste Kamer akkoord gaat, dan wachten wij op de advertentie in de Staatscourant waarin het besluit wordt gemeld en dan kun je snel actie verwachten”, aldus Elekan.

Swartjes geeft aan dat de opbrengst van het belang van 23,9 procent in branchegenoot Wegener nv aan Mecom onder andere kan worden aangewend voor de uitbreiding van het belang in Sky Radio. Andere mogelijkheden die TMG in overweging heeft om deze opbrengst van circa 160 miljoen euro te besteden zijn aandeleninkoop, uitbreiding van het belang in SBS, schuldaflossing en extra dividend.

Swartjes zegt verder dat het dossier SBS, waaronder ook Caz! valt, sinds december van het vorig jaar “de meer dan gemiddelde belangstelling heeft van het bestuur”.

SBS is momenteel voor 20 procent in handen van TMG, de rest is in handen van aandeelhouders KKR en Permira. Die willen ProSieben integreren in de activiteiten van SBS. Hierdoor zou het belang van TMG verwateren. [Beurs.nl]

Vorig artikelInternetradio zorgt voor langere luistertijd radio
Volgend artikelRegionale Omroepen werken samen met De Pers