Home Landelijke radio Staatssecretaris wil Radio Symfonie Orkest opheffen

Staatssecretaris wil Radio Symfonie Orkest opheffen

Staatssecretaris Van der Laan van Cultuur en Media heeft de Raad voor Cultuur voorgesteld het Radio Symfonie Orkest op te heffen. Dat voorstel heeft ze met de twee bezuinigingsvoorstellen voor de omroeporkesten van het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) en van de raad van bestuur van de Publieke Omroep naar de Raad voor Cultuur gestuurd voor advies.

Beide voorstellen uit Hilversum zelf leveren in de ogen van de bewindsvrouw namelijk eigenlijk niet genoeg op. Er moet tussen de 5,5 en 7,5 miljoen euro worden bezuinigd, liever meer dan minder. De voorstellen uit Hilversum zitten in de buurt van de 5,5 miljoen, maar het voorstel van Van der Laan zou 7,5 miljoen euro opbrengen.

In de brief aan de Raad voor Cultuur vraagt de staatssecretaris het adviesorgaan hoe mogelijke hiaten in de programmering op Radio 4 en/of van de Nederlandse podia bij opheffing van het symfonie-orkest opgevuld kunnen worden door gebruik te maken van de niet-omroeporkesten.

Het advies van de Raad wordt op 19 april verwacht, tegelijk met het advies voor het gehele Kunstenplan voor de komende vier jaar. Voor 1 juli zal Van der Laan het besluit nemen over de hoogte van de bezuiniging bij het MCO. (ANP)