Home Landelijke radio Staatssecretaris blijft achter omroepplannen staan

Staatssecretaris blijft achter omroepplannen staan

Staatssecretaris Van der Laan (Media) blijft pal achter de plannen staan om de publieke omroep te hervormen. Dat bleek afgelopen nacht in een spoeddebat in de Tweede Kamer over de kwestie. Oppositiepartijen vrezen vooral de voorgenomen opheffing van de ledenloze omroep NPS. Daardoor dreigen programma’s als NOVA en Buitenhof te verdwijnen. Volgens Van der Laan is dat een zaak van de raad van bestuur Publieke Omroep en heeft die voldoende middelen om in de toekomst een programma als NOVA te waarborgen.

De raad van bestuur denkt daar anders over en daarom concludeerde PvdA-woordvoerder Van Dam dat de bewindsvrouw het draagvlak onder politici belangrijker vindt dan draagvlak in Hilversum. De oppositiepartijen en de raad van bestuur vrezen ook dat door het plan Nederland 1, 2 en 3 minder kijkers zullen trekken en dat daardoor de reclame-inkomsten zullen dalen. Dat heeft weer gevolgen voor de programmabudgetten. Van der Laan was ook daarvan niet onder de indruk. “Vanaf september heeft de raad van bestuur extra middelen in handen om die tendens te keren. Ze weten al maanden dat er een dalende trend zit in de STER-inkomsten, dus ze hadden zich er op kunnen voorbereiden door goede programma’s te plannen.”

De coalitiepartijen gaven alle aan dat het omroepplan het resultaat is van diverse compromissen. “Inderdaad, niemand is voor 100 procent tevreden”, meldde D66’er Bakker. “Maar ik tel mijn zegeningen nadat er jarenlang geen beweging heeft gezeten in dit dossier. Ik constateer dat er erg veel grachtengordelverontwaardiging is over het verdwijnen van de NPS.”

Van der Laan zei dat ze het opheffen van de NPS heel goed kan verdedigen. “En ik heb gemerkt dat ik voor dat plan een Kamermeerderheid heb. De programma’s van de NPS zullen in de toekomst heus wel een plaatsje vinden binnen het publieke omroepbestel.” [Planet]