Home Landelijke radio Soer begon talkradio formule tegen beter weten in

Soer begon talkradio formule tegen beter weten in

Voormalig directeur Jeroen Soer van Radio TV West heeft de omstreden ’talkradio-formule’ op Radio West in april van dit jaar ingevoerd ondanks een negatief rapport van het onderzoeksbureau Intomart. Dit zegt onderzoeker D. Reijne van Intomart in de Haagsche Courant.

Volgens Reijne wezen de uitkomsten van het onderzoek, waarover hij in augustus van het vorig jaar al aan Radio TV West rapporteerde, in een geheel andere richting. “De heer Soer blijkt mijn adviezen in de wind te hebben geslagen, of op z’n minst niet erg serieus te hebben genomen. Hij was als directeur van Radio TV West een idealist die meende met ’talkradio all-day’ naar Amerikaans model de doelgroep tussen 30 en 50 jaar te kunnen bereiken.”

De inmiddels opgestapte directeur ontkent dat hij het rapport heeft achtergehouden. Naar zijn mening ging het niet om een rapport, maar slechts om een heel kleine steekproef, uitgevoerd onder vijftig luisteraars en vijftig niet-luisteraars van het radiostation. “Het was bedoeld als ondersteuning voor wat niet alleen ik, maar ook het bestuur en management wilden gaan doen. Het was een onderzoekje naar iets wat dus nog niet bestond. Dat is de crux van het verhaal. Iedere statisticus zal beamen dat uit zo’n minimaal steekproefje geen belangrijke conclusies kunnen worden getrokken”, aldus Soer.

Radio TV West-hoofdredacteur Ron Fresen wil bevestigen noch ontkennen door Soer te zijn geïnformeerd. “Er is op het ogenblik een intern onderzoek gaande naar de oorzaak van de tekorten. Zolang onthouden wij ons liever van commentaar.” De ’talkradio-formule’ is een fiasco geworden en heeft geleid tot een dramatische daling van de luistercijfers en een groot financieel tekort. Het marktaandeel van de zender daalde naar een dieptepunt.

Twee dagen na de invoering van de nieuwe programmering kondigde Soer onverwacht zijn vertrek aan bij West. Per 1 augustus is hij directeur bij de VARA. De opvolger van Soer, Dink Binnendijk, zegt nu: “De conclusie van Intomart is duidelijk: West had nooit met talkradio moeten beginnen.