Home AM Radio Schrijvers in actie voor Knetterende Letteren

Schrijvers in actie voor Knetterende Letteren

Tachtig Nederlandse schrijvers, onder wie Remco Campert, Hella Haasse, Connie Palmen en Joost Zwagerman, hebben een pamflet ondertekend waarin ze pleiten voor het voortbestaan van het radioprogramma Knetterende Letteren op 747AM. Ook vijftien Nederlandse uitgeverijen ondersteunen de actie, die werd geïnitieerd door het radioprogramma zelf.

De ‘schrijvers en uitgevers in het Nederlands taalgebied’ vinden, zo staat te lezen in het pamflet, het verdwijnen van Knetterende Letteren een “onbegrijpelijke en onverteerbare” ontwikkeling. “Juist de publieke omroep zou zo’n programma moeten koesteren”, aldus de ondertekenaars. Het voortbestaan van Knetterende Letteren, dat iedere zaterdagmiddag door 25.000 mensen wordt beluisterd, is al sinds de zomer onzeker. Toen werd opheffing nog voorkomen door te schuiven in de programmering.

Vorige maand echter maakte de Publieke Omroep een toekomstplan bekend waarin 747AM per 1 september 2006 een lichte muziekzender wordt, waarop geen plek is voor een literair programma. “Wij gaan ervan uit dat dit plan doorgaat en dat het enige literaire radioprogramma in Nederland verdwijnt”, aldus Kenneth van Zijl, presentator van Knetterende Letteren. Van Zijl vindt dat zijn programma zich onderscheidt van andere programma’s waar schrijvers aan het woord komen. “Wij doen niet aan human interest, wij praten met de auteur daadwerkelijk over zijn werk.” Het einde van zijn programma past volgens Van Zijl in „een voortdurende uitholling en vervlakking van het Nederlandse culturele aanbod”. De Raad van Bestuur komt 31 januari met de definitieve plannen voor de radio naar buiten. [NRC Handelsblad]