Home Landelijke radio Samenwerking BNN en Veronica ophanden?

Samenwerking BNN en Veronica ophanden?

De Publieke omroep BNN voelt wel wat voor een fusie met de vereniging van Veronica. Dat zou dan de grootste publieke omroep van Nederland opleveren en beide organisaties uit de problemen helpen. Dat zegt BNN-voorzitter Gerard Timmer, die vindt dat Veronica het initiatief moet nemen voor de samenwerking.

De vereniging BNN heeft als grootste probleem dat het te weinig leden heeft om na eind volgend jaar nog deel te mogen uitmaken van het publieke bestel. BNN heeft nu iets meer dan honderdduizend leden en dat moeten er in 2005 150.000 zijn. De ledenaanwas gaat echter zeer moeizaam. Veronica heeft als grootste probleem dat de televisietak zwaar verliesgevend is. De organisatie zoekt samenwerking om het winstgevende Veronica Magazine te redden en tegelijk actief te blijven in radio en tv. Veronica is wel een vereniging met ruim 900.000 leden.

Volgens Timmer is het een reële mogelijkheid beide verenigingen te laten fuseren, waarmee het nieuwe BNN ineens meer dan voldoende leden heeft en Veronica weer radio en televisie kan doen en het magazine gered is. “Maar wij nemen het initiatief tot de besprekingen niet. Voor BNN is het afbreukrisico groter dan voor Veronica. Ik wil op dit moment niet met de tv-tak in verband worden gebracht, wel weer met de uitgeverij”, aldus Timmer.

Bovendien vindt hij Veronica ‘voor de juiste redenen’ een fusie met BNN zou moeten willen. “Dus niet om in de onderhandelingen met anderen ons achter de hand te hebben. En ook niet vanwege het geld. Bij BNN willen we in de eerste plaats jongeren bereiken. Veronica zou zich opnieuw moeten oriënteren en niet alleen maar televisie willen maken om het televisie maken, maar vanwege een heldere doelstelling.”

Timmer komt met zijn plan omdat Veronica vergaande gesprekken voert met SBS. Daarbij zou de zender V8 weer Veronica gaan heten en zou het Telegraaf-concern (aandeelhouder van SBS) het Veronica Magazine willen gaan uitgeven. Timmer: “Dan is het helemaal gedaan met Veronica. SBS is tien maal machtiger dan Veronica.” Wat er dan met de radiotak van Veronica zal gaan gebeuren blijft nog onduidelijk.

Algemeen directeur Kuipers van Veronica ontkent dat de gesprekken met SBS in een vergevorderd stadium zijn. “We praten nog met iedereen.” Hij geeft aan dat informeel wel met BNN is gesproken. Maar dat heeft volgens Timmer nog niet tot een vervolgafspraak geleid. Kuipers: “Veronica heeft een partner nodig. Het is wel prettig dat daar blijkbaar meerdere partijen in geïnteresseerd zijn.”

Volgens SBS zijn er inmiddels twee gesprekken geweest met Veronica. “De gesprekken verlopen in een zeer positieve sfeer en er wordt vaart gemaakt. V8 kan weer Veronica worden en met de Telegraaf hebben we een hele sterke partner waar ook het magazine van kan profiteren.”