Ruud de Wild doet bij Radio 2 nu ‘alles wat God verboden heeft’, zo vertelt hij vandaag in het Volkskrant Magazine. “We lullen te lang, draaien slechte muziek én zijn het grootste programma. Terwijl de mannen in te dure pakken vanuit hun chique consultancykantoren roepen: ‘Maar dit kán helemaal niet!'”

De Wild is al langere tijd de best beluisterde middagshow op de Nederlandse radio. Hij heeft in de anderhalf jaar tussen zijn vertrek bij Radio 538 en komst naar Radio 2, naar eigen zeggen dagelijks in de auto gezeten met een aantekeningenboek. “Luisteren naar anderen en me afvragen: hoe zou ik dit doen, welke platen draaien ze en hoe lang, word ik genoeg vermaakt door de gesprekken, is het ritme goed, hoe is de flow tussen diepgang en gekkigheid? Inmiddels heb ik tien van zulke boeken vol.”

Radiolandschap verandert

Volgens Ruud is het radiolandschap nu sterk veranderd. “Radiostations zijn er sowieso niet meer voor de muziek; dan kun je net zo goed Spotify aanzetten. Als dj ben je een doorgeefluik van gevoel en emotie, dat vinden mensen belangrijk. Luisteraars waarderen mijn eerlijkheid, zeker in deze plastic wereld waarin we elkaar allemaal verplicht aardig zijn gaan vinden, met onze neplikes op Facebook en Instagram.”

Hij vervolgt in het magazine: “Er zijn ongetwijfeld ook genoeg mensen die mij een zelfingenomen lul vinden, maar als radiomaker sta ik in dienst van de luisteraar, niet van mijn eigen ego. Ik hoor dj’s van wie ik denk: welk deel van het woord bescheidenheid heb jij niet meegekregen? Het gaat niet om jou, fucker, het gaat om de luisteraar. Anders kun je beter een theatertje huren, om daar je onemanshow op te voeren.”

Foto: Jasper Zwartjes | NPO Radio 2