Home Landelijke radio RTV Eemstad naar de rechter om zendmachtiging Amersfoort

RTV Eemstad naar de rechter om zendmachtiging Amersfoort

RTV Eemstad stapt naar de rechter in de strijd om de zendmachtiging voor Amersfoort en Leusden voor de komende vijf jaar. De rechtbank in Utrecht buigt zich binnenkort over de zaak. Het Commissariaat voor de Media wees de zendtijd eind vorig jaar toe aan Omroep Amersfoort. Concurrent RTV Eemstad legt zich daar niet bij neer en stapt naar de rechter.
Nieuwkomer RTV Eemstad weet zich gesteund door de Amersfoortse en Leusdense gemeenteraad. Beide gemeenteraden hebben ook bij de rechtbank bezwaar gemaakt tegen het besluit van het commissariaat. De omroep kreeg onlangs wel een flinke subsidie omdat het nog jaren kan duren voordat de hoogste bestuursrechter uitspraak doet.
De lokale politiek heeft geen vertrouwen meer in Omroep Amersfoort. Zij rekent de omroep af op de slechte financiële situatie en organisatorische problemen. Omroep Amersfoort sloot vorig jaar af met een tekort van 51.000 euro. De rechtbank behandelt de bezwaren op 13 maart in een zogeheten bodemprocedure.
Ondanks de rechtszaak doet de Amersfoortse wethouder Kruyt (PvdA, media) nog een poging de kemphanen samen te laten gaan. De gemeenteraad drong hier onlangs op aan. De raad vindt beide omroepen te klein om zelfstandig radio en televisie te gaan maken. Een eerdere poging tot samenwerking mislukte.