Home Landelijke radio CvdM blijft bij Omroep Amersfoort

CvdM blijft bij Omroep Amersfoort

Omroep Amersfoort is en blijft de eerste keuze van het Commissariaat voor de Media. Het bezwaar van de Amersfoortse gemeenteraad de zendmachtiging aan de omroep toe te wijzen, is afgewezen.

De gemeenteraad adviseerde het commissariaat de omroeplicentie voor Amersfoort en omgeving aan nieuwkomer RTV Eemstad te geven. Het commissariaat koos eind 2007 voor oudgediende Omroep Amersfoort.

De omroep kreeg de zendmachtiging voor vijf jaar. De lokale politiek diende een bezwaar in tegen het besluit, maar werd door het Commissariaat voor de Media buiten de deur gehouden, omdat ze geen belang zou hebben bij de toewijzing van de zendtijd. De Raad van State bepaalde onlangs dat het commissariaat toch op de bezwaren van de gemeenteraad moet reageren.

Volgens het commissariaat deugen de bezwaren tegen Omroep Amersfoort niet. Volgens de gemeenteraad zijn er financiële en organisatorische problemen. Het verwijt dat de omroep een vereniging en geen stichting is, vindt het commissariaat ook niet relevant. Er wordt ook gesteld dat uit meerdere onderzoeken is gebleken dat Omroep Amersfoort ‘goed functioneert’.

VVD-raadslid Voogt die het initiatief nam bezwaar te maken bij het Commissariaat voor de Media, noemt de uitspraak "belabberd". Hij weet nog niet of de gemeenteraad naar de rechter stapt. De raad vergadert binnenkort over het mediabeleid. Dan komt ook de uitspraak van het commissariaat aan de orde. 

Omroep Amersfoort was lange tijd met RTV Eemstad in strijd over de zendmachtiging. RTV Eemstad werd in 2005 opgericht uit onvrede met Omroep Amersfoort. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad schaarde zich vorig jaar achter de nieuwkomer. Het Commissariaat voor de Media, dat de zendtijd voor lokale radio en televisie toewijst, koos echter voor Omroep Amersfoort. Het beroep dat RTV Eemstad tegen dit besluit aanspande, werd afgewezen door de bestuursrechter in Utrecht.