Home Landelijke radio Omroep Amersfoort krijgt geen overbruggingssubsidie

Omroep Amersfoort krijgt geen overbruggingssubsidie


Omroep Amersfoort krijgt geen overbruggingssubsidie van 80.000 euro. Dat heeft media-wethouder Mirjam Barendregt bekend gemaakt. “De financiële situatie en de toekomstbestendigheid is dusdanig onduidelijk om er nu geld in te steken”, aldus de wethouder.

Omroep Amersfoort heeft grote financiële problemen. Vorige week werd bekend dat de Omroep vanaf februari 2010 geen pensioenpremies meer betaalt voor personeel, terwijl de verhuurder van het pand waar de omroep is gehuisvest beslag heeft laten leggen op de rekening van de Stichting Media Produkties.

Vanwege onder meer dalende reclame-inkomsten, had het bestuur van de Omroep bij het college van burgemeester en wethouders de overbruggingssubsidie aangevraagd. Maar volgens wethouder Barendregt kan daar geen sprake van zijn. “Wij vinden dat de subsidiëring van de lokale omroep niet bedoeld is om dalende reclame-inkomsten op te vangen.”

Barendregt verklaarde verder dat RTV Utrecht bereid zou zijn een ‘garantstelling’ voor Omroep Amersfoort af te geven, waarmee het voortbestaan van de omroep mogelijk zou zijn. De omroep zou dan een kreditet kunnen aanvragen. Alleen stelde RTV Utrecht wel twee voorwaarden in geval van zo’n garantstelling. In de eerste plaats zou er zekerheid moeten zijn dat Omroep Amersfoort in augustus 2011 de zendmachtiging zou moeten krijgen. Bovendien zouden de kosten van de garantstelling bij de gemeente komen te liggen mocht de raad volgens jaar in het kader van de bezuinigingen besluiten de structurele subsidie aan Omroep Amersfoort te verlagen. Het college wilde niet op deze voorwaarden ingaan.

Na het zomerreces wil de gemeenteraad een debat voeren over de gevolgen van deze ontwikkeling voor Omroep Amersfoort.