Home Landelijke radio Radiostations met Nederlandstalige muziek starten samenwerkingsverband

Radiostations met Nederlandstalige muziek starten samenwerkingsverband

Zeven radiostations die Nederlandstalige muziek uitzenden starten binnenkort een samenwerkingsverband. Bingo FM, Holland FM, Radio Continu, Radio Moonlight, Gigant FM, Het Geldersgeluid en Radio Atlantis willen zo de krachten bundelen. Ook drie Vlaamse radiostations doen mee.

Het samenwerkingsverband is een initiatief van mediabureau Atlantis Media & Management uit Den Bosch, die ook de Vakprijs Nederlandstalige Lied organiseren. Ook die prijs moet via het samenwerkingsverband gaan lopen. 

"Ondanks de grote populariteit en luisterdichtheid van de Nederlandstalige en Vlaamse radiozenders gepresenteerd op deze website, is er nog genoeg werk voor de stations inzake hun landelijke belangen", zo stelt de organisatie. "Op sommige fronten maken deze zenders dan ook één vuist richting rechtenorganisaties, overheid, platenmaatschappijen en de grote commerciële partijen die via het genre grote commerciële winsten generen."

Uiteindelijk is ook het doel om met één Nationale megatip te komen die wordt geplugd op alle zenders, gezamelijk te lobbyen bij de landelijke politiek en aansluiting bij het continu luisteronderzoek.

Opmerkelijk is dat RadioNL als grootste zender die Nederlandstalige muziek uitzendt niet mee doet. Volgens directeur Nico Silvius van RadioNL komt dat omdat het station zelf de reclameverkoop doet. "Wij zijn eigenlijk hun directe concurrent", zo legt hij uit aan RadioFreak.nl. "Onze verkoop/sales reklame doen we zelf met twaalf mensen en landelijke sales wordt gedaan door E-Power Utrecht."
Silvius vindt het initiatief wel goed. "Het idee erachter is wel oké, enige wat ik er op kan zeggen dat ze wel erg over enthousiast zijn over hun luistercijfers en bereik in Nederland. De meesten hebben geen kabel- of etherbereik."