Home Landelijke radio Radio populair onder kinderen

Radio populair onder kinderen

82 procent van de kinderen tussen de 9 en 14 jaar luistert regelmatig naar de radio. Dat blijkt uit onderzoek van NOS Radio Jeugdjournaal, het programma dat morgen en volgende week bij wijze van experiment te horen is op Radio 1 vanaf 19:00 uur. In opdracht van het NOS Radio Jeugdjournaal ondervroeg het onderzoekspanel Jeugdpeil bijna 2000 kinderen.

87 procent van de kinderen vindt radio niet ouderwets. Jongens (86 procent) delen daarin vrijwel dezelfde mening als meisjes (87 procent). Het onderzoek wordt morgen gepresenteerd tijdens de allereerste uitzending van het NOS Radio Jeugdjournaal.

Dat kinderen radio niet ouderwets vinden, blijkt wel uit het feit dat ruim 4 op de 5 kinderen (82 procent) in meer of mindere mate naar de radio luisteren. Jongens (80 procent) doen dat bijna evenveel als meisjes (83 procent). Uit het onderzoek blijkt dat ‘de auto’ (69 procent) en ‘de eigen kamer’ (66 procent) de meest favoriete plekken zijn om naar de radio te luisteren. Verreweg de meeste kinderen (92 procent) doet dat via het traditionele radiotoestel. Naar de radio luisteren via de computer gebeurt door 35 procent van de kinderen en via het mobieltje door 24 procent.

De meeste kinderen doen ook andere activiteiten terwijl ze naar de radio luisteren. Zo computert 53 procent tegelijkertijd, 41 procent maakt ondertussen huiswerk en 36 procent leest ernaast. Slechts 15 procent luistert naar de radio zonder iets anders te doen.

Gevraagd naar wat kinderen het belangrijkst voor een radiostation vinden, zegt 91 procent ‘goede muziek’. Leuke weetjes (games, artiesten, mode, sport) staan met 60 procent op plaats twee, nieuws komt met 58 procent op de derde plaats. Vooral nieuws over rampen, oorlogen, sport en ‘klimaat en milieu’ vinden de kinderen belangrijk.