Home Landelijke radio Radio 6FM spant kort geding aan tegen gemeente

Radio 6FM spant kort geding aan tegen gemeente

Het Gooise Radio 6FM staat donderdag voor de kort geding rechter tegen de gemeente Blaricum. De lokale omroep van Huizen en Blaricum, Eemnes en Laren wil subsidie van de gemeente Blaricum, maar die weigert dat.

"Radio 6FM is van mening dat Blaricum de omroepgelden, die zij van de rijksoverheid ontvangt, dient door te geven naar de lokale omroep", zo stelt de omroep. De gemeente vindt dat zij de betreffende gelden vrijelijk kan besteden, omdat zij deze ontvangt via het gemeentefonds.

De omroep stuurde eind vorig jaar ook een brief naar mediaminister Plasterk. Ze lieten hem weten dat ze zich ernstig zorgen maken over hun voortbestaan. ‘Publieke omroepen hebben verplichtingen en beperkingen (bijvoorbeeld inzake het uitzenden van reclame). Om die reden onderkent de overheid dat publieke omroepen financieel ondersteund dienen te worden’, zo staat in de brief. 

Ook de overkoepelende organisatie van Lokale Omroepen (OLON) maakt zich al jaren druk over de constructie. Volgens de organisatie ontvangt 60 procent van de omroepen nog steeds niets of minder dan de gemeente ontvang uit het gemeentefonds ten behoeve van de lokale omroep.