Home Landelijke radio Radio 538 zender krijgt hoger vermogen

Radio 538 zender krijgt hoger vermogen

Zendermaatschappij Broadcast Partners heeft de zender Hilversum 101,2 MHz van Radio 538 donderdagavond 25 oktober op een nieuw antennesysteem geplaatst. Het zendvermogen is daarmee omhoog gegaan van 40 tot bijna 100 kilowatt. De zender zorgt nu voor een aanzienlijk groter zendbereik en verbetering in gebieden, waarin de ontvangst van Radio 538 tot dusverre niet goed mogelijk was.
De verbouwingsplannen dateren al van 1998, maar aanvankelijk bleek geen mastruimte beschikbaar en vervolgens stuitte de bouw van een nieuwe mast en een antennesysteem op een meningsverschil tussen Broadcast Partners, de zenderoperator van Radio 538 en Nozema, eigenaar van de mast. Uiteindelijk is dat opgelost en hebben de zenderoperators intensief samengewerkt bij de realisatie van de nieuwe situatie.
Directeur Steven Hamelink van Broadcast Partners: “Reeds in 1998 waren wij overtuigd van de mogelijkheden van de frequentie 101,2 MHz met een antennesysteem als het nu nieuw geplaatste en sindsdien hebben wij naar de realisatie toegewerkt, omdat dit van groot belang is voor onze klant, Radio 538. Het heeft even geduurd, maar het resultaat spreekt voor zich. Het laat bovendien zien, dat de zenderexploitanten kunnen samenwerken en dat er voor de commerciële radio veel meer mogelijkheden zijn, dan tot dusverre het geval is. Wat ons betreft is het een eerste stap in de realisatie van het nieuwe FM zerobase frequentieplan”.
Het plaatsen van de mast en het ontwerpen en bouwen van het antennesysteem hebben in totaal 10 maanden in beslag genomen. De oude mast op de top van de telecommunicatietoren was eigenlijk te klein en had onvoldoende capaciteit voor een groot FM-antennesysteem. De nieuwe mast lost dat probleem op. Uiteindelijk gaat het antennesysteem, dat 40 panelen in 10 lagen telt, 6 frequenties uitzenden.
Directeur Erik de Zwart van Radio 538: “Het heeft lang geduurd. Vanaf januari zond Radio 538 uit via een noodinstallatie in Diemen en dat was te merken. We hebben veel klachten over de ontvangst gekregen de afgelopen maanden. Maar dat is nu allemaal voorbij, de nieuwe mast met een sterkere zender zal de ontvangst sterk verbeteren maar ook het bereik fors uitbreiden. De aansluiting met de overige frequenties van Radio 538, in het oosten en zuidwesten, is nu zo goed dat heel west, midden en noord Nederland, met name de automobilist en de wekkerradio luisteraars, kan worden voorzien van kwalitatief hoogstaande FM-ontvangst. Het oplossen van de problemen tussen onze zenderexploitant Broadcast Partners en het staatsbedrijf Nozema heeft hier zeker aan bijgedragen”.