Home Landelijke radio Radio 538 niet meer welkom op Museumplein

Radio 538 niet meer welkom op Museumplein

Als het aan de gemeente Amsterdam ligt mag Radio 538 op termijn geen koninginnedagfeest meer houden op het Museumplein. Het Amsterdamse plein wordt de komende jaren ontwikkeld tot een prestigieus museumkwartier. Het moet zich kunnen meten met het Museumsinsel in Berlijn en met het Weense Museum.

De ingangen van de culturele instellingen rond het plein – het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum, het Stedelijk Museum en het Concertgebouw – moeten op het plein uitkomen, wat nu nog niet het geval is. Een deel van het grote grasveld waaruit het plein nu bestaat, wordt weer verhard.

De huidige inrichting van het plein schiet tekort, verklaarde wethouder Maarten van Poelgeest van Ruimtelijke Orde bij de presentatie van de nieuwe visie voor het plein in het stadsdeel Oud-Zuid. Het plein moet volgens de gemeente ‘zowieso’ opgeknapt worden. "Door de uitbreiding van het centrum en de komst van de Noord-Zuidlijn ligt het plein steeds centraler in de stad en wordt het steeds zwaarder belast", aldus Van Poelgeest. Hij voorspelt dat de bezoekersaantallen voor de omliggende musea drastisch zullen toenemen. "We gaan een sprong maken van stad naar metropool."

De straten rond het plein zullen meer verbonden worden met het plein zelf, er komen er veel meer restaurants, grand cafés en brasseriën, en er komen meer bankjes en een heleboel losse stoeltjes. Ook wordt het Concertgebouwplein nauwer betrokken bij het Museumplein.

Op het nieuwe, verfijnde Museumplein mogen net als nu geen commerciële uitingen te zien zijn. "Het moet niet op het Damrak gaan lijken", vindt Van Poelgeest. De evenementen op het terrein moeten ook cultureel hoogwaardiger worden. "De programmering is nu hap snap", vindt de wethouder. "Er wordt nauwelijks met visie geprogrammeerd."

Een evenement als het jaarlijkse Koninginnedagconcert van Radio 538 moet op termijn verdwijnen naar een ander plein in de stad. De gemeente denkt aan culturele evenementen waarvan het geluid niet of nauwelijks versterkt hoeft te worden.
De visie moet de komende tijd verder worden uitgewerkt. Ook moet de gemeenteraad akkoord gaan met de plannen.