Home Landelijke radio Radio 538 naar de rechter om stickeractie

Radio 538 naar de rechter om stickeractie

Mag Radio 538 in Utrecht stickers uitdelen? De bestuursrechter in deze stad boog zich maandag over het plakverbod dat de gemeente Utrecht de radiozender heeft opgelegd. Het Utrechtse gemeentebestuur houdt de jongerenzender verantwoordelijk voor de promotiestickers die her en der in de stad worden aangetroffen. In mei 2000 bepaalde Utrecht dat de radiozender 227,27 euro (500 gulden) per overtreding moest betalen. Het is namelijk illegaal om aanplakbiljetten aan te brengen in de stad.
Radio 538 was het daar niet mee eens en stapte naar de rechter. De advocaat van Radio 538, A. Versteeg, betoogde maandag in de rechtszaal dat de zender niet verantwoordelijk is voor het plakken van de stickers. De zender plakt ze niet zelf op en ze geeft anderen ook niet de opdracht dat te doen, aldus de advocaat. Volgens hem komt de maatregel van het Utrechtse gemeentebestuur neer op een verbod op het uitdelen van stickers. Radio 538 verspreidt de stickers ter promotie van haar radioprogramma’s. Een medewerker van de zender zei dat buiten Utrecht alleen Rotterdam ooit over aangeplakte stickers heeft geklaagd.
Sindsdien staat op de achterkant van de stickers vermeld dat ze ‘uitsluitend voor eigen gebruik’ zijn bedoeld. De bestuursrechter in Utrecht doet binnen zes weken uitspraak.