Home Landelijke radio Radio 4 verhuist in mei naar nieuw gebouw

Radio 4 verhuist in mei naar nieuw gebouw


Radio 4 gaat in mei uitzenden vanuit de bovenste verdieping van het NPS-gebouw in Hilversum. Nu is de klassieke zender nog gehuisvest in het TROS-gebouw. De situatie is daar verre van ideaal, zegt NPS-directeur Joop Daalmeijer, die zich hard heeft gemaakt voor de studio in het NPS-gebouw. “Het is klein behuisd, zeker voor technici. Er is geen daglicht, omdat ze op zolder zitten. En de apparatuur die er staat, begint het te begeven. De faders zijn niet goed meer, regelmatig vinden foute instarts plaats.”

“Ook is het bij de TROS niet mogelijk om voor iedere presentator een eigen instelling te programmeren – zoals dat bijvoorbeeld bij 3FM kan. Tegelijkertijd hadden wij hier in het gebouw van de VARA/NPS twee studio’s leeg staan. Met volop ruimte voor techniek. Ruimte voor de club van Robert Andriessen, die de klassieke muziek voor de publieke omroep aan het digitaliseren is. En ook kantoorruimte en plaats voor het afluisteren van surround-opnames. Bovendien hebben we 24 uur bedrijfsbewaking en de mogelijkheid om makkelijk te parkeren.”

Het was eigenlijk de bedoeling dat de studio’s op 1 januari in gebruik zouden worden genomen. “Waarom het zo lang duurt? Ik zou niet weten. Bij de Wereldomroep hebben ze gekozen voor dezelfde apparatuur. Daar is het wel af. Bij ons nog niet. Bij Technicolor, het vroegere NOB dat de apparatuur zou moeten installeren, is sprake van ongekende stroperigheid”, aldus Daalmeijer.

In een reactie laat Technicolor weten niet op de kritiek van de NPS-directeur in te willen gaan. Het technisch bedrijf verwijst voor een reactie door naar de NPO. Daar stelt men dat de studio’s gewoon in het voorjaar open gaan. “De oplevering staat gepland voor de eerste week van mei,” aldus Erik Kroeze van de NPO. Dat is overigens opnieuw later dan Daalmeijer gewild had. Hij gaat in zijn planning nog uit van 1 april. Maar of het nou april of mei wordt, Radio 4 heeft dan een hypermoderne studioruimte. Met daglicht.”

In het gebouw is Radio 6 al gevestigd. De zenders gaan faciliteiten delen.

Vorig artikelRadio 4 in het teken van Frederic Chopin
Volgend artikelTV-uitzendingen Evers Staat Op slecht bekeken