Home Landelijke radio “Radio 2 en 3FM kunnen direct weg!”

“Radio 2 en 3FM kunnen direct weg!”


Radio 2 en 3FM mogen direct opgeheven worden en driekwart van het budget van de publieke omroep kan weggesneden worden. Het is de harde mening van Michael Bartelet, die zes jaar werkte bij Noordzee FM en Q-music en momenteel een eigen bedrijfje in de e-commerce start. Op Twitter valt hij op door zijn mening vaak ook hard naar omroepmedewerkers te uiten. Niks persoonlijks. “Maar ik ga de discussie graag aan. Radio 2 heeft de ouderen naar Radio 5 verwezen om zichzelf algemener te kunnen profileren en te ‘verjongen’. Waarom? Voor wie? En als ik tussen 07:00 en 19:00 uur een hele  dag naar 3FM luister, wat hoor ik dan wezenlijk waarvan we allemaal kunnen zeggen ‘nee, dat zou je bij een commerciële zender nou nooit kunnen horen?’ Inderdaad, voor 99 procent helemaal niets!”

“Florent Luyckx heeft 3FM weer populair gemaakt en gezorgd voor een enorme stijging in de luistercijfers, wat hij vanuit commercieel oogpunt goed heeft gedaan. Maar het feit dat Florent nu voor een reclamebureau werkt en daar met open armen is ontvangen zegt veel over de publieke omroep. 3FM is de afgelopen jaren gewoon een commerciële zender geworden. Dan zeg ik, verkoop het fijn aan jongens als Erik de Zwart of John de Mol, die willen het morgen hebben. Kan de publieke omroep zich weer richten op hun primaire taak.”

Bartelet (40) steekt zijn mening niet onder stoelen of banken. “Reden dat ik mij zo openlijk uit over de publieke omroep en het huidige radiolandschap is dat ik er nu geen belang meer bij heb en ik dus niet voor eigen parochie preek.” Vooral omroepmedewerkers op Twitter krijgen vaak reactie van Bartelet. Volgens hem zijn zij zich niet bewust van het belastinggeld dat naar de publieke omroep gaat. “Omroepmedewerkers vinden het allemaal maar heel gewoon. Ze zijn zich er totaal niet bewust van hoeveel geld ze krijgen.”

Medy
De meeste politieke partijen stellen nu bezuinigingen voor op de publieke omroep, tot tevredenheid van Bartelet. “De politiek heeft zich nooit durven branden aan bezuinigingen of reorganisaties van de PO. Medy van der Laan (D66) probeerde het een paar jaar geleden toch nog een keer. Zij was niet bang en ging helemaal voor de noodzakelijke reorganisatie die besparingen tot gevolg zou hebben. Ze is toen met pek en veren door Hilversum gesleurd met de politiek correcte krantenjournalisten voorop in de polonaise. De VARA ging uit protest meteen ‘op zwart’. De PO heeft zich toen van zijn slechtste kant laten zien. Het was puur misbruik van hun positie. Het toenmalige kabinet viel en sindsdien durft geen enkele politieke partij daar nog zijn handen aan te branden. Het failliet van de politiek ten aanzien van haar eigen staatsomroep.”

Mocht D66 terugkomen in de regering dan hoopt Bartelet dat zij hun klus alsnog klaren. “Al is het bezuinigingsvoorstel van D66 om 200 miljoen te korten op de PO wel erg magertjes.” De landelijke, regionale en lokale publieke omroep kosten naar schatting een miljard euro per jaar, aldus Bartelet. “Met een bezuiniging van pakweg 700-800 miljoen geef je wel een signaal af. Geef dat dan maar aan die oude mensen in die verzorgingshuizen.”

Mega Top 50
3FM en Radio 2 kunnen direct verkocht worden als het aan Bartelet ligt. “Ik hoef geen Mega Top 50 ter vervanging van de Top 40. Waar is ‘VARA’s Verrukkelijke 15′ gebleven? Maar daar is het nu te laat voor geworden. 3FM en Radio 2 hebben zichzelf de das omgedaan. De Wereldomroep kunnen we direct opheffen omdat hun primaire taak (Nederlanders in het buitenland informeren) is ingehaald door internet. De concertzender en Radio 4 kunnen samen. Radio 1 en 4 mogen als enige in de ether blijven. Radio 5 mag van mij nog tien jaar naar FM. En daarnaast mogen er nog enkele internet platformen zijn voor niet commerciële muziek.”

De regionale omroepen en lokale omroepen kunnen ook weg. “De FM-frequenties gaan morgen naar commerciële regionale partijen. Dan krijgen die ook eindelijk eens een eerlijke kans. Zorg wel dat de programma’s ‘commercieel regionaal’ zijn. De huidige publiek regionalen mogen drie maal per dag een nieuwsblokje inprikken op radio 1 en ergens op de dag nog een heel uur regionale diepgang met een gast of reportage.”

Politiek
Toch is Bartelet niet iemand die op de PVV gaat stemmen om de publieke omroep maar zo klein mogelijk te krijgen. “Ik zie het belang en het is heel belangrijk dat er een goeie onafhankelijke PO is ter ‘aanvulling’ van het commerciële aanbod. Niet ter vervanging. Bovendien laat ik mijn stem echt niet afhangen van de media-paragraaf van een partij. Er zijn belangrijkere dingen. Ik hoop dat er meer bewustwording ontstaat bij de PO en haar medewerkers.”