Home AM Radio Radio 1 neemt moeilijk afscheid van de middengolf

Radio 1 neemt moeilijk afscheid van de middengolf

De publieke nieuwszender Radio 1 kan maar moeilijk afscheid nemen van de middengolf zender op 1008 AM. Op 1 september stoppen de uitzendingen op deze frequentie. Alleen de ochtend- en avonduitzendingen van het Radio 1 Journaal zullen nog via de zender 747 AM te beluisteren zijn. De huidige AM zender van Radio 1 zal verkocht worden bij de komende frequentieverdeling.

De Raad van Bestuur van de NOS voelt weinig voor het wegdoen van de middengolfzender. Dit omdat per 1 september de frequenties nog niet helemaal gewijzigd worden. Dit gebeurd pas een paar maanden later. Dan krijgt Radio 1 namelijk de felbegeerde sterke FM-zender in het midden van het land. Volgens de Raad van bestuur is dat een beter moment om de middengolf af te stoten.

De politiek besloot eerder dat de dubbele bedekking, het gelijktijdig uitzending via FM en AM, niet langer wordt getolereerd. Geconfronteerd met dat besluit koos de Raad van Bestuur voor de FM. Tot de herverdeling van frequenties mocht Radio 1 op de oude middengolfzender van Radio 5 uitzenden. Omdat de politiek het niet eens kon worden over de methode die bij de verdeling moet worden toegepast, kon Radio 1 de middengolf langer dan verwacht gebruiken.

Bij de kabinetsformatie zijn door CDA, LPF en VVD afspraken gemaakt over frequentieverdeling. Daarom wil het ministerie van Verkeer en Waterstaat dat Radio 1 op 1 september definitief afscheid neemt van de middengolf.