Home Landelijke radio Radio 1 doet onderzoek naar eigen traagheid

Radio 1 doet onderzoek naar eigen traagheid

De publieke nieuwszender Radio 1 heeft een werkgroep in het leven geroepen die moet uitzoeken waarom het zo lang duurt voordat rampen en ander ‘Breaking news’ op de zender te horen is. De groep zal ook oplossingen aan moeten dragen.

Goed voorbeeld van de traagheid van Radio 1 waren de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten. Radio 1 berichtte pas om 15:30 uur over de aanslagen, terwijl het nieuws om 14:55 al bekend was bij andere nieuwszenders.

Zendercoördinator Jan Westerhof van Radio 1 zou graag zien dat er ook tijdens uren dat er minder geluisterd wordt, de dal uren, ‘nieuws-updates’ te horen zijn. Bovendien wil hij dat de omroepen gaan uitzenden vanaf 1 locatie. Momenteel gebruiken de omroepen nog hun eigen studio’s. Hiermee volgt Westerhof van Radio 3FM waar ook bijna alle uitzendingen vanuit een centrale studio komen.

De diverse omroepen voelen niet zo veel voor één uitzendlocatie. Ze hechten sterk aan het maken van uitzendingen in eigen huis, om zo een bepaalde cultuur in stand te houden en via de uitzendingen over te brengen. Maar volgens Westerhof moet er wel iets veranderen om de concurrentie met de tv aan te kunnen. Tv-zenders gaan tegenwoordig steeds sneller over tot het brengen van ‘breaking news’.

Verwacht wordt dat het rapport er eind deze maand zal liggen.