Home Landelijke radio Omroep Apeldoorn stoort politie helicopter

Omroep Apeldoorn stoort politie helicopter

Omroep Apeldoorn heeft haar radio-uitzending afgelopen zaterdag twee uur stil moeten leggen. De straalzender van de omroep stoorde het radioverkeer van de politie-helikopter die boven het centrum cirkelde.

“Het lukte de politie niet om goed vanuit de helikopter te communiceren,” legt Cato-Margo van Tellingen, hoofdredacteur van de Stadsomroep, uit. “Bij ons kwam toen rond drie uur het verzoek binnen om niet meer uit te zenden.”

Omroep Apeldoorn zendt via een straalverbinding vanuit de studio aan de Deventerstraat een signaal naar het torentje van het Stadhuis. Daarvandaan loopt er een kabelverbinding naar de etherzender en naar het kabelsysteem van UPC. Met name de eerste verbinding zorgde voor het storingsprobleem.

“We maken gebruik van een systeem zonder zendmachtiging,” zegt technicus C. Gijtenbeek. “De sterkte van de zender bleek rond het torentje zo groot dat de helikopter last kreeg met hun verbinding naar beneden toe. Daar stond een videowagen waaruit de beelden die de helikopter maakte werden bekeken. We zaten rond dezelfde frequentie als die van het calamiteitenteam van de politie. Toen het agentschap Telecom belde hebben we de zender uitgedraaid.”

“Dit is de eerste keer in het bestaan van de omroep dat er zoiets is gebeurd,” weet Van Tellingen. “Het gaat om een incident. Ik denk ook niet dat dit veel vaker zal gebeuren.”