Home Landelijke radio PvdA verwerpt omroepplannen kabinet

PvdA verwerpt omroepplannen kabinet

De omroepplannen van het huidige kabinet moeten als het aan de PvdA ligt helemaal van tafel. Dat zei PvdA-leider Bos gisteren op een bijeenkomst in Amsterdam. Volgens hem ziet zijn partij niets in de ideeën van staatssecretaris Medy van der Laan en zal het er alles aan doen de plannen tegen te houden. De D66-bewindsvrouw wil van publieke omroepen meer ondernemers maken die onderling concurreren en zich primair richten op opinievorming en debat.

“Je hebt de publieke omroep om een aantal dingen te beschermen die ons heel dierbaar zijn en die anders niet aan de bak komen, zoals cultuur, experiment en innovatie”, zei Bos. “Ik vrees dat als de plannen van Medy van der Laan doorgang vinden, dat dat eronder gaat lijden.”

Bos vindt het onzinnig dat de politiek allerlei nauwgezette plannen maakt, terwijl het medialandschap in technologisch opzicht “ongelooflijke veranderingen” te wachten staat. “Geen politicus kan voorspellen wat er gaat gebeuren.” Hij wil de programmamakers daarom alle ruimte geven om zelf beslissingen te kunnen nemen, onder meer door de publieke omroep voor een periode van tien jaar een vast budget te geven, onafhankelijk van de stijging of daling van de reclame-inkomsten.

Staatssecretaris Van der Laan wil dat de omroepverenigingen zich vooral richten op opinievorming en maatschappelijk debat. Nieuws- en sportprogramma’s worden alleen verzorgd door de NOS. Vanaf 2008 krijgen de omroepen nog de helft van het huidige budget en komen er drie zogeheten boxen: nieuws, achtergronden en cultuur. In die laatste box moeten omroepen en andere instanties gaan strijden om het geld om programma’s te maken.

De tijd die de staatssecretaris rest om de nieuwe omroepwet door te voeren, wordt overigens steeds korter: de wet ligt nu bij de Raad van State en moet nog door de Eerste en Tweede Kamer behandeld worden. De kans dat de plannen voor de verkiezingen van 2007 worden ingevoerd, lijkt dan ook uiterst gering. [NOS]