Home Landelijke radio Putten past poster Claudia de Breij aan

Putten past poster Claudia de Breij aan

De poster met daarop een naakte Claudia de Breij als een naar de appel reikende Eva heeft tot ophef geleid in het Veluwse Putten. Tot ongenoegen van de cabaretière/radiomaakster is de poster, die de theatervoorstelling Claudia Zuigt aankondigt, ‘gekuist’. Verder is de titel van het programma weggehaald. Dat alles gebeurde op initiatief van cultureel centrum Stroud in Putten, waar De Breij zaterdag optreedt. De programmeur van het cultureel centrum vreesde dat het religieuze volksdeel van Putten aanstoot zou nemen aan de poster.

De Breij’s impresariaat eist dat de originele poster in Putten terugkeert. Impresario F. Kuhl laat namens de artieste weten “onaangenaam verrast” te zijn. “Claudia heeft serieus overwogen haar optreden in Putten af te zeggen. De titel ‘Claudia zuigt’ en de bijbelgerelateerde aspecten in haar programma zijn zo essentieel, dat je het publiek volstrekt op het verkeerde been zet als je dat weghaalt. Bovendien is het een aantasting van haar artistieke vrijheid.”

Het impresariaat zegt er verder niets van te begrijpen, omdat in het nabijgelegen Heerde waar de poster ook is gebruikt “helemaal niemand ervan wakker lag”.

Volgens een woordvoerster van Stroud zit het cultureel centrum in Putten flink in z’n maag met de kwestie. “Wij hebben met medeweten van het impresariaat vooraf een inschatting gemaakt en geconcludeerd dat een deel van Putten aanstoot zou kunnen nemen aan de poster. Maar het was alleen de bedoeling de naaktfoto te vervangen. Dat ook de titel is verdwenen, was een foutje en had niet gemogen.”

Volgens de programmeur die meldt “altijd pal te staan voor de artistieke vrijheid van artiesten”, zijn na overleg met het impresariaat op diverse plaatsen in Putten inmiddels originele flyers naast de gekuiste poster geplakt. De voorstelling is inmiddels bijna uitverkocht. [Telegraaf]