Home Landelijke radio Publieke radiozenders willen niet meewerken aan autoradio-systeem voor hulpdiensten

Publieke radiozenders willen niet meewerken aan autoradio-systeem voor hulpdiensten

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) wil alleen meewerken aan het autoradio-noodsignaal voor hulpdiensten als de commerciële zenders dat ook doen. Het gaat over het systeem Flitser, dat werkt via de RDS. Via een kastje in ambulances worden automobilisten die radio, mp3 of cd luisteren op maximaal 250 meter afstand gewaarschuwd.

Vorige week liet minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) de Tweede Kamer weten dat het waarschuwingssysteem op de publieke radiostations kan komen, maar niet op de commerciële zenders. Die vrezen financiële schade en zijn tegen het systeem. "De mensen van Flitser willen alleen het kastje verkopen", zegt directeur Jan-Willem Brüggenwirth van Radio 538. "Ze zoeken een 'showcase' voor de Europese markt." Radio 538 betaalt zo'n 4,5 miljoen euro per jaar voor de FM-frequentie en wil niet teveel 'inbrekers' toestaan.

Er loopt al jaren een discussie over Flister. Het vorige kabinet zag er niets in, maar eind vorig jaar riep de Tweede Kamer de regering op het toch in te voeren.

De commerciële zenders voelen meer voor een alternatief systeem met oplichtende led-lampjes op het dashboard. Dat systeem, BlauwBlauw, zorgt niet voor onderbrekingen van het ethersignaal.