Home Landelijke radio Publieke Omroep wint rechtszaak om FunX

Publieke Omroep wint rechtszaak om FunX

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) heeft na ruim vier jaar procederen een rechtszaak gewonnen die ze tegen het Commissariaat voor de Media had gevoerd over het wel of niet toegestaan zijn van uitzendingen van de Stichting Colorful Radio. Via de landelijke kabelfrequenties, internetstream en satellietkannaal van die stichting wordt FunX uitgezonden. Met de rechtszaak zijn deze uitzendingen nu volledig legaal.

De rechtbank snapt nu niet waarom het Commissariaat voor de Media Colorful Radio als een doublure van Radio 3FM ziet. Daarbij stelt de rechtbank dat zowel ‘ten aanzien van de wijze van verspreiding’ (geen FM-ether) als ten aanzien van ‘de muziekkeuze van dat radiostation’ wordt afgeweken van Radio 3FM. Bovendien stelt de rechtbank dat de NPO met dit neventaakradiostation niet haar hoofdtaak uitvoert en via de kabel ‘groepen luisteraars bereikt worden die zij anders niet bereikt’ alsmede geen ‘negatief effect’ heeft op de hoofdtaak. De rechtbank stelt verder dat er ‘eerder aanknopingspunten’ zijn voor het oordeel dat Colorful Radio de hoofdtaak ondersteunt.

De Publieke Omroep kocht Colorful Radio van de toenmalige Nederlandse Radio Groep (NRG) van Erik de Vlieger in januari 2004. De NPS had er toen plannen voor om er Urban Radio van te maken. Het Commissariaat voor de Media verbood de zender echter in mei 2004 omdat deze volgens de toezichthouder ‘onvoldoende’ onderscheidend zou zijn van de al bestaande radiozenders van de publieke landelijke omroep en het Commissariaat eveneens van oordeel was dat naast Radio 3FM een ‘tweede algemene jongerenradiozender’. Daarnaast vreesde het Commissariaat  dat het onderbrengen van deze programmering op een apart themakanaal verschraling zou betekenen op de hoofdtaakzenders (Radio 1 tot en met 5).

Toenmalig staatssecretaris Medy van der Laan (D66) was het echter niet eens met de uitspraak en schorste op 11 juni 2004 de beslissingen van het Commissariaat. Die schorsing zou duren totdat een rechterlijke uitspraak onherroepelijk was geworden.

In december 2004 kocht FunX voor een symbolische euro de kabeldistributie.