Home Landelijke radio Publieke omroep wil in 2011 met Radio 7 starten

Publieke omroep wil in 2011 met Radio 7 starten


De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) wil in 2011 met Radio 7 starten. Dat zegt Jan Westerhof, directeur Radioprogrammering van de NPO, in Spreekbuis. “Een mooie coherente levensbeschouwelijke zender”, noemt Westerhof het.

Het plan voor Radio 7 is niet nieuw. In oktober vorig jaar lekten de plannen voor de nieuwe zender al uit. Radio 7 moet de avond- en weekendprogrammering van Radio 5 overnemen, zodat op de nostalgische zender ook ’s avonds programma’s kunnen worden gemaakt die aansluiten bij de dagprogrammering. Volgens de NPO moet Radio 7 grote leefstijlgroep Standvastige Gelovigen beter bedienen.

Voor het nieuwe concessiebeleidsplan 2010-2015 is er een portfolioanalyse gemaakt van alle radiozenders, vertelt Westerhof. “Dan ga je kijken waar witte plekken in het bereik en het aanbod zitten, welke publieksgroepen beter bediend kunnen worden met welk aanbod. Bij Radio 5 zagen we een groot verschil in het aantal luisteraars tussen de dagprogrammering en de avond- en weekendprogrammering.” Het luistertijdaandeel loopt ’s avonds flink terug. Dan beginnen de levensbeschouwelijke omroepen met hun uitzendingen. “Daar moet dus iets aan gedaan worden”, aldus Westerhof. “De levensbeschouwelijke programma’s van met name de NCRV, de EO en de kleine omroepen komen niet goed tot hun recht.”

“De Standvastige Gelovigen zijn een belangrijke doelgroep voor de publieke omroep, ze kunnen beter worden bediend, maar dat geldt ook andere doelgroepen die geïnteresseerd zijn in levensbeschouwing en zingeving.” Het idee is dat de grotere levensbeschouwelijke omroepen NCRV en EO (die nu in het weekend op Radio 5 uitzenden) de dagprogrammering voor hun rekening nemen. Daarin zal ook veel plaats zijn voor muziek.

De avondprogrammering zal verzorgd worden door de kleinere 2.42-omroepen RKK, IKON, ZVK, BOS, OHM, SMON, Human en de Joodse Omroep. Volgens Westerhof vinden de omroepen het een goed idee.

Voor de nieuwe zender komt geen extra budget. Minister Plasterk moet komende zomer beslissen over het plan.