Home Landelijke radio ‘NPO wil nieuwe Radio 7 starten’

‘NPO wil nieuwe Radio 7 starten’

De NPO is van plan om een nieuwe radiozender te starten onder de naam Radio 7. Dit meldt Broadcast Magazine op basis van Hilversumse bronnen. Het plan is erop gebaseerd dat Radio 5 in de avonduren en in het weekeinde ook nostalgische muziek gaat uitzenden. Nu zijn daar onder meer discussieprogramma’s en uitzendingen van levensbeschouwelijke omroepen te beluisteren. Deze trekken relatief weinig luisteraars.

De omvorming van Radio 5 tot Radio 5 Nostalgia heeft de zender geen windeieren gelegd. Het luistertijdaandeel is gestegen tot 2,7 procent (periode augustus/september). Dat is bijna het dubbele van begin 2007. Jan Westerhof, directeur radioprogrammering bij de NPO, ziet nu zijn kans schoon en wil ook in het weekeinde en ’s avonds veel gedateerde muziek op de zender.

De levensbeschouwelijke programma’s moeten dan verhuizen naar de nieuwe zender Radio 7, die gedistribueerd kan worden via de kabel en internet. Een etherfrequentie zit er voor de nieuwe zender vooralsnog niet in, want Radio 5 blijft hoogstwaarschijnlijk op 747 AM. De levensbeschouwelijke omroepen (naast EO, NCRV en KRO zijn dat bijvoorbeeld RKK, IKON, ZVK, BOS, OHM, Human en Joodse Omroep) kunnen Radio 7 in de toekomst 24 uur per dag van programma’s voorzien, maar krijgen waarschijnlijk geen ruimer budget voor de productie van hun uitzendingen.