Home Landelijke radio Raad voor Cultuur zet vraagtekens bij plan Radio 7

Raad voor Cultuur zet vraagtekens bij plan Radio 7

De Raad voor Cultuur vindt dat de NPO de aanvraag voor de oprichting van Radio 7, de nieuwe zender voor levensbeschouwelijke programmering, beter moet onderbouwen. Dat zegt de Raad in een advies aan minister Van Bijsterveldt van OCW waaruit Spreekbuis citeert.

Het huidige Radio 5 Nostalgia is overdag op werkdagen gericht op oudere luisteraars, met infotainment en veel muziek uit de jaren ’50 en ’60. In de avonden en in het weekend ligt de nadruk op levensbeschouwelijke programma’s. De Raad voor Cultuur noemt het 'een heldere keuze' dat de NPO dit wil splitsen in twee zenders. De raad mist onder meer een uitleg van de NPO over het publieke karakter of de toegevoegde waarde van de programmering.

Bovendien vraagt de Raad zich af of de doelgroep van Radio 7 groot genoeg is om een aparte zender te rechtvaardigen. "Wellicht is de inrichting van een digitaal platform voor Radio 7 een meer voor de hand liggende en goedkopere manier om de relatief kleine doelgroep te bereiken." Ook betwijfelt de Raad of de nieuwe zender volledig kan worden ingericht met programmering die nu alleen de avonden en weekends vult.

Ten slotte waarschuwt de Raad voor Cultuur dat Radio 7 toch weer een gespleten profiel zou kunnen krijgen. ‘Hoe goed passen, bijvoorbeeld, enerzijds nieuws, muziek, cultuur en anderzijds human interest, moraal en levensbeschouwing op één zender?’ Aldus het advies van de Raad aan de minister.