Home Landelijke radio Publieke omroep wil af van ledencriterium voor omroepen

Publieke omroep wil af van ledencriterium voor omroepen

Het geld dat omroepen gebruiken voor ledenwerving kan beter gebruikt worden voor het maken van goede programma's. Dat zei voorzitter Henk Hagoort van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) tijdens de nieuwjaarsreceptie van de NPO. Het aantal leden van een omroep zou geen criterium meer moeten zijn voor het toewijzen van zendtijd, aldus Hagoort. Ook moeten de omroepen meer samenwerken.

"Meer samenwerking tussen omroepen kan alleen als omroepen niet elke vijf jaar worden afgerekend op het aantal betalende leden", meent de NPO. Daarom wordt dit jaar als het aan Hagoort ligt de laatste ledentelling ooit gehouden.

Voorzitter Jan Slagter van Omroep Max is het daar niet mee eens. "Nu zijn meer dan drie miljoen huishouden lid van een omroep en dankzij het lidmaatschapsgeld (programmabladen en steunlidmaatschap) gaan er jaarlijks miljoenen euro naar de programmering. Zonder de inkomsten van de leden  is het onmogelijk voor omroepen bepaalde programma's te maken", meent Slagter. "Hagoort zou juist blij moeten zijn dat er nog zoveel leden zijn, die zich betrokken voelen bij de publieke omroep."

Volgens Slagter voelen omroepen zich geschoffeerd door de opmerkingen van Hagoort. "Omroepen willen vanuit hun eigen identiteit programma's blijven maken en geen centralisering van redacties op bijvoorbeeld Radio 1."

De NPO vindt ook dat het publiek meer betrokken moeten worden bij het ontwikkelen van programma's. Zo wil de NPO zijn publiek vaker ontmoeten door de komende jaren meer programma's rondom evenementen te maken. Verder wil de NPO naast een Raad van Toezicht ook een zogenoemde publieksraad waarin het publiek zitting kan nemen.