Home Landelijke radio In de Rooie Haan zaterdag eenmalig terug op Radio 2

In de Rooie Haan zaterdag eenmalig terug op Radio 2

Het politieke radiocafé ‘In de Rooie Haan’ is zaterdag eenmalig terug op de radio. Dan wordt het 40-jarig jubileum gevierd met een rechtstreekse uitzending vanuit De Rode Hoed in Amsterdam tussen 12:00 en 14:00 uur op Radio 2.

‘In de Rooie Haan’ was een beroemd programma met meer dan een miljoen luisteraars. In het VARA-gebouw was een speciaal café gebouwd waar ministers en andere politici regelmatig uitspraken deden, die het NOS Journaal en het ANP-net haalden. Ed van Thijn, Tweede Kamerfractievoorzitter tijdens het kabinet Den Uyl, zei hierover: ‘Het was een must. Je bleef er voor thuis en anders nam je de radio mee.’

De presentatie wordt gedaan door oud-‘Rooie Haan’-presentatoren Henny Stoel, Karin Bloemen, Paul Witteman én Felix Meurders, die al bij het eerste programma in 1974 betrokken was. De eindredactie is in handen van de bedenker en oprichter van ‘In de Rooie Haan’, Jan Nagel.

De vaste onderdelen keren weer terug in het programma, zoals de beursberichten van Koos Zwart. “Het was uniek dat de prijzen van de niet gelegaliseerde softdrugs wekelijks voor de microfoon werden genoemd en er kwamen cameraploegen van gerenommeerde Amerikaanse tv-stations opnamen maken.” Aan de stamtafel met Fred Florusse, Jack Gadellaa, Karin Bloemen en ondernemer De Bruin (Marcel van Dam) worden actuele politieke zaken doorgenomen. Ook het ‘Rooie Haan’-lied ontbreekt niet. Aanwezig met een speciale ‘Rooie Haan’-enquête is Maurice de Hond. De destijds onbekende en jonge opiniepeiler debuteerde in ‘In de Rooie Haan’ en werd daardoor nationaal bekend.

‘In de Rooie Haan’ werd uitgezonden in de jaren 1974 – 1988, waarna het werd opgevolgd door ‘Spijkers met Koppen’.

Vorig artikelTop 2000 bereikte 10,8 miljoen Nederlanders
Volgend artikelPublieke omroep wil af van ledencriterium voor omroepen