Home Landelijke radio Publieke Omroep vragen meer DAB-licenties aan

Publieke Omroep vragen meer DAB-licenties aan

De landelijke en regionale publieke omroepen hebben vorige week frequenties aangevraagd voor digitale radio (DAB) als gevolg van het besluit van minister Brinkhorst om digitale radio als opvolger voor FM-radio op een laag pitje te zetten. De publieke omroepen denken dat daardoor een impasse rond DAB dreigt te onstaan.

Door de frequenties aan te vragen willen de omroepen deze impasse doorbreken. De landelijke Publieke Omroep zendt al sinds februari 2004 uit in DAB en bereikt met negen digitale radiozenders zo’n 70 procent van Nederland. Maar dit relatief kleine aanbod is niet voldoende om de verkoop van DAB-radio’s goed op gang te helpen.

“Als de aanvraag voor meer DAB-frequenties door de overheid wordt gehonoreerd met zendvergunningen, neemt het aanbod aan nieuwe digitale radiostations sterk toe”, stelt Gerard Schuiteman van de gezamenlijke regionale publieke omroep (ROOS).

Opmerkelijk is dat door de aanvraag vrijwel geen landelijke frequenties voor commerciele omroepen overblijven. In een brief aan minister Brinkhorst van economische zaken stelt de Raad van Bestuur van de NOS dat ze met het ministerie van OC&W overleg ‘op korte termijn contact’ zal opnemen over de ‘financiële aspecten’. [Adformatie]