Home Landelijke radio Publieke Omroep van start met DAB

Publieke Omroep van start met DAB

De Publieke Omroep is op vrijdag 27 februari gestart met de ether-uitzendingen van Radio 1, 2 en 3FM via Digital Audio Broadcasting (DAB), dit schrijft Antenne 2. De eerste DAB-zender is ingebruik genomen door Nozema in IJsselstein. DAB moet de opvolger gaan worden van FM-radio en biedt CD-kwaliteit. Met de start neemt de Publieke Omroep de voortrekkersrol op zich voor innovatie van radiotechnologie in Nederland.

In de komende maanden zal het aanbod aan stations van de Publieke Omroep aanzienlijk toenemen en wordt ook het zendernetwerk uitgebreid. De eerste stap is ontvangst van DAB in de gehele Randstad. Daarna volgt verdere doorgroei naar de verzorging van geheel Nederland.

In tegenstelling tot de FM, waarbij elke omroep afzonderlijk op haar eigen frequentie te beluisteren is, wordt voor DAB de multiplextechniek toegepast. Deze techniek maakt het mogelijk om zeven of meer programma’s van CD-kwaliteit gelijktijdig via dezelfde frequentie uit te zenden. DAB is op die manier een goede oplossing voor de frequentieschaarste. Om DAB te ontvangen is wel een speciale ontvanger nodig.

Met het initiatief van de Publieke Omroep is een einde gekomen aan de radiostilte in ons land op het gebied van DAB. Nederland was tot dusver het enige land in West Europa waar deze nieuwe standaard voor radio nog niet werd toegepast. In de ons omringende landen kregen de publieke omroepen al enkele jaren geleden zendvergunningen uitgereikt van de overheid om te helpen de consumentenmarkt te ontwikkelen. Nederland sluit daar nu bij aan. De beleidsvorming bij de overheid komt in een stroomversnelling nu de verdeling van FM-frequenties achter de rug is. De overheid treft inmiddels voorbereidingen voor de verdeling van commerciële DAB-zendvergunningen. Deze verdeling wordt aanzienlijk gestimuleerd nu ook in Nederland via DAB wordt uitgezonden en de verkoop van de speciale DAB-radio op gang kan komen.